6 технологии от „Стар Трек“, които се превърнаха в реалност

Днес технологиите, които сме видели в „Стар Трек“, вече са неотменна част от нашето ежедневие

Катя Димитрова Последна промяна на 25 юли 2016 в 10:00 27413 0

Неведнъж фантастични филми или романи са ни показвали свят, който изглежда или невъзможен, или твърде далечен, превърнал се обаче в реалност в обозримо бъдеще. През Жул Верн и Рей Бредбъри до „Стар Трек“ - всичко вече е в нашите ръце. И това ни кара да се питаме творци или пророци са писателите и кино дейците?

Когато през 1966 г. сериалът излиза на телевизионния екран, всичко в него изглежда безкрайно футуристично. Само че днес, технологиите, които сме видели в „Стар Трек“, вече са неотменна част от нашето ежедневие. Представяме ви няколко от тях.

Мобилни телефони

Една от най-забележителните технологии, видяна в сериала, е т. нар. „комуникатор“, изглеждащ досущ като днешните мобилни телефони. Такъв използват всички членове на Звездния флот, като се свързват помежду си само с едно отваряне на капачето на устройството. Така те общуват от различни места на планетата, независимо колко са отдалечени един от друг. Във времето, когато телефоните бяха огромни и свързани с жици, такива апарати изглеждаха нещо невероятно. А днес са нещото, без които не излизаме от вкъщи.

Таблети

В „Стар Трек“ хартията е минало. Почти както и сега. Вместо да се изсичат дървета – действие, пагубно за околната среда и нашия живот, почти цялата информация се препредава и записва дигитално, както правим днес. Героите използват своя PADD, за да четат доклади, книги и всякаква друга информация. Досущ като нашия Kindle, нали?

„Умни“ часовници

Умният часовник - това е ръчно устройство, което умее да се свързва със смартфона и да показва съобщения, както и да изземва някои негови функции. Концепцията на такава джаджа съществува доста отдавна, но чак с нарастване на популярността на смартфоните производителите започнаха активно да пускат такива устройства. Такива виждахме и на китките на междузвездните герои.

Bluetooth слушалки

Лейтенант Ниота Ухура имаше постоянно прикрепени към ушите си слушалки, чрез които получаваше всички видове информация в различни честоти. Това изобретение не е чак толкова новаторско, тъй като по това време телефонните оператори вече са боравили с хендсфри слушалки. Но с тях масовата аудитория се запознава именно от филма.

Телефонен оператор в миналото.

Виртуални асистенти

В момента, в който излиза първият епизод на „Стар Трек“, компютрите са огромни машини. Екипажът задава своите команди или пък въпроси, които веднага се обработват и получават отговор. Днес много хора имат тази възможност на своите телефони със Siri на Apple или в домовете си с Alexa на Amazon, както и други устройства, които вече могат да разпознават естествени езикови команди.

Виртуален асистент Amazon Echo

Видео разговори

Видео разговорите вече са нещо напълно нормално. Такива имаше много често в сериала, като например капитаните можеха да видят своите съюзници или противници лице в лице от голямо разстояние – различни космически кораби или дори планети. Така и ние днес разговаряме в реално време по Skype или Facebook от всички краища на света, и то безплатно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !