60-годишна жена иска да износи собствения си внук: какви са рисковете?

Г-жа М. иска да използва ембриони от починалата си през 2011 г. дъщеря

Катя Димитрова Последна промяна на 06 юли 2016 в 11:00 9271 0

Кредит http://www.livescience.com

60-годишна англичанка иска да използва ембриони на починалата си дъщеря и така да роди собствения си внук. Какъв риск представлява това?

По-възрастните жени са изложени на по-големи опасности през бременността, в сравнение с по-младите. Някои изследвания обаче показват, че ин витро оплождането при майки над 50-години, не е толкова фатално, пише New York Times.

Британката, известна само като г-жа М., иска да изпълни последното желание на дъщеря си, починала на 28 години през 2011 г. от рак на дебелото черво. В края на месеца тя е спечелила обжалването на съдебен иск, според който ще получи правото да вземе замразените по-рано ембриони на дъщеря си, оплодени от донорски сперматозоиди в клиника в Ню Йорк.

Ако англичанката наистина получи тази възможност, тя няма да е първата жена, родила внука си. През 2011 г. жена на 61 години от Вирджиния също роди сина на 35-годишната си дъщеря, претърпяла множество мъртви раждания и спотанни аборти. По аналогичен случай, 54-годишна жена в Тексас тази година роди внучката си.

По-възрастните обикновено имат повече проблеми по време на бременността. Освен че рискът детето да се роди с усложнения е по-висок, опасността за живота им също може да бъде значителна.

Според изследване на израелски учени от 2010 г., при бременните над 45-годишна възраст опасността от развитие на гестационен диабет и високо кръвно налягане е три пъти по-висок. По-голяма е и възможността за преждевременно раждане.

Все пак, някои от по-възрастните жени действително забременят и раждат напълно благополучно.

През 2012 г. учени от Колумбийския медицински център провели изследване сред повече от 100 жени на възраст над 50 години, които забременели с дарени яйцеклетки чрез ин витро процедура. Те били подложени на обширен здравен скрининг и се оказало, че в някои случаи опасността от диабет, сърдечносъдови заболявания и преждевременно раждане не се различават много от тези при младите бременни.

При 80 на сто от случаите обаче, раждането се осъществило чрез цезарово сечение.

Материалът е публикуван в Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !