7 дръзки прогнози на Бил Гейтс, които са напълно възможни (видео)

Offnews Последна промяна на 07 май 2017 в 09:30 42302 1

Снимка: Mike Nudelman/Business Insider

Бил Гейтс може да живеe физически тук и сега, но неговият ум е далече в бъдещето. Милиардерът-филантроп направи цяла кариера в прогнозиране какво ще се случи по различни теми като компютри, обществено здраве и околна среда.

Той позна бума на смартфоните и социалните медии, а множество доказателства подсказват, че последните му прогнози също са в правилната посока. Ето някои от визиите му за бъдещето на нашия свят, събрани от изданието Business insider.

Снимка: Pixabay

1. Биотероризмът ще доведе до заличаването на 33 милиона души за по малко от една година

През февруари, по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен, Бил Гейтс заяви, че една от най-големите заплахи за хората е въздушен патоген, изпуснат от биотерористи в атмосферата. Това би могло да е синтетичен вирус на едрата шарка или супер-грип, много по-смъртоносен от нормалните щамове. 

Епидемиолози "казват, че има напълно основателна вероятност светът да преживее подобна епидемия през следващите 10 до 15 години", съобщи Гейтс. И само за една година точният вирус може да унищожи 33 милиона души.

Поради тази причина Гейтс и неговата фондация са си поставили за един от водещите си приоритети ваксинирането на колкото е възможно повече хора.

Снимка: Flickr/shawnleishman

2. Африка ще стане изцяло себезадоволяваща се що се отнася до храната

В своето годишно писмо от 2015 г. Гейтс прави прогноза, че селското стопанство в Африка ще увеличи своята производителност с 50% до 2030 г., което ще превърне целия континент в напълно независим от гледна точка на храната.

В момента континентът внася годишно храна на стойност около 50 милиарда долара, въпреки фактът, че 70% от жителите на областите под Сахара са фермери. "През следващите 15 години обаче, иновациите в земеделието ще премахнат тази жестока ирония", пише Гейтс.

"Светът вече разработи по-добри торове и растения, които са по-производителни, хранителни и устойчиви на суша и болести; с достъп до тях и други съществуващи технологии, африканските фермери теоретично могат да удвоят своята производителност", пише още милиардерът.

3. Мобилното банкиране ще помогне на бедните да променят живота си

В африканските държави, където наличните финансови средства са оскъдни, хората често са изправени пред трудности да плащат за здравни грижи, храна, образование, ремонти. Според Гейтс, това се дължи на лошата банкова инфраструктура.

Финансови услуги като M-PESA предоставят достъп до дигитална банка със сметки в държави като Кения и Уганда. Хората, които досега не са имали достъп до банкови услуги, могат да използват тези сметки, за да съхраняват парите си по-лесно. 

"До 2030 г. 2 милиарда души, които в момента нямат банкови сметки, ще съхраняват пари и ще извършват плащания чрез своите телефони", пише Гейтс в годишното си писмо от 2015 г. "И дотогава ще се предлагат пълен комплект финансови услуги - от спестовни сметки до кредити и застраховки", прогнозира още той.

Снимка: lollie-pop/Flickr

4. До 2030 г. светът ще направи пробив в употребата на чистата енергия 

Една от най-обнадеждаващите прогнози на Гейтс е от 2016 г., когато той обяви, че вятърът, слънцето и други възобновяеми източници ще снабдяват с електричество по-голяма част от света до 15 години.

"Предизвикателството, пред което сме изправени, е по-голямо отколкото повечето хора си представят", пише Гейтс в своето годишно писмо. "Но също така е и възможност", добавя той. Много от бедните страни, които е посещавал, нямат течаща вода или електричество. През нощта това означава, че не могат да осветяват или отопляват домовете си, да държат бизнеса си работещ или да действат жизненоважни медицински центрове, отбелязва Гейтс.

"Ако светът може да намери източник на евтина, чиста енергия, ще направи нещо повече от това да преустанови промяната на климата. Ще промени живота на милиони от най-бедните семейства", пише милиардерът.

5. До 2035 г. по света почти няма да има бедни държави

В годишното си писмо от 2014 г. Гейтс смело прогнозира, че продължаващите нива на чуждестранна помощ означават, че до 2035 г. почти няма да има бедна държава (неговата фондация след това изрази опасения относно бюджетните ограничения на чуждестранната помощ, извършени от администрацията на Доналд Тръмп, но въпреки това отбеляза, че тази прогноза продължава да важи).

В писмото си Гейтс дефинира "бедност" по стандартите на Световната банка, която е определила дневен бюджет от само 1,90 долара. Хора от около 35 държави отговарят на този профил.

"Почти всички страни ще бъдат това, което в момента наричаме с нисък среден доход или по-богати. Държавите ще се учат от своите по-производителни съседи и ще получават облаги от иновации като нови ваксини, по-добри посеви и дигиталната революция, смята Гейтс.

6. Безброй работни места ще бъдат загубени заради автоматизацията

През следващите 20 години складовете и заводите в САЩ са изправени пред вероятността работниците да бъдат заменени от автоматизирани роботи, прогнозира Бил Гейтс. Последвалата загуба на работа ще засегне хиляди, ако не милиони, в зависимост от това кои сектори ще бъдат най-силно автоматизирани. 

Виждането му за бъдещето включва необходимото налагане на данъци на роботите, които изпълняват човешки труд, за да бъдат запазени постъпленията от данъци, които иначе идват от хората.

Източник: Gates Letter

7. Светът ще унищожи полиомиелита до 2019 г.

По последно преброяване през 2016 г. са регистрирани само 37 нови случая на полиомиелит. В края на 80-те са били над 400. Надеждите на Гейтс са полиомиелитът да стане втората болест, след едрата шарка, която да изчезне завинаги.

"Глобалната полио общност в момента финализира подробен план, който вярвам ще ни позволи да завършим работата по унищожаване на болестта през следващите шест години", пише Гейтс в годишното си писмо от 2013 г., като прибавя, че са необходими инициативи за повишена информираност за ваксинациите като цяло. 

"Наследството на унищожаването на полиомиелита ще остане отвъд спирането на болестта, която някога е парализирала по над 400 000 деца всяка година", пише Гейтс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!