Агресивен непознат вид водорасли превзема кораловите рифове на Хавай

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 юли 2020 в 10:00 4571 0

Кредит NOAA/National Marine Sanctuaries

Новият вид водорасли, който покрива коралите в атола Пърл и Хермес.

Нов агресивен вид водорасли е забелязан да расте в кораловите рифове в националния парк Папаханаоумокуакиа (Papahānaumokuākea), който се простира на 1,51 милиона квадратни километра в океана и е дом на много редки видове корали, риби, птици, влечуги и морски бозайници.

Учените досега никога не са виждали подобно нещо и не е ясно от къде са дошли водораслите. Въпреки това те вече са завзели цели коралови рифове, откакто са открити за пръв път през 2016 г.

"Това са много разрушителни водорасли с потенциала да завземат цели рифове", обяснява Хедър Спалдин (Heather Spaldin), автор на изследването и доцент по биология в Колежа Чарлстън. "Трябва да разберем къде се срещат в момента и какво можем да направим, за да ги управляваме. Такова изследване се нуждае от обучени водолази възможно най-скоро. Колкото по-рано се върнем в Папаханаоумокуакиа, толкова по-добре".

В изследването, публикувано в списанието PLOS One, морски биолози от Университета на Хавай в Маноа, Колежа Чарлстън и Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) на САЩ описват вида водорасли, наречен наскоро Chondria tumulosa. В серия гмуркания около атола Пърл и Хермес те откриват, че водораслите са най-разпространени при дълбочини от 10 до 15 метра, където формират плътни покривки дебели до 18 см, с които покриват рифа.

Анализът показва, че агресивните водорасли не са близко свързани с никой познат вид, местен за Хавай, които по принцип съжителстват успешно с кораловите рифове. Все още остава неясно дали това е инвазивен вид, донесен от друго място.

Когато инвазивни водорасли покрият корал, те блокират достъпа на светлина и едноклетъчните водорасли, наречени зооксантели, които живеят в него и му осигурява храна, вече не могат да фотосинтезират. В резултат коралът бива задушен и умира. Това може да има и по-голям ефект върху морската екосистема, тъй като рифовете са дом на много различни морски видове. 

Ако подобен вид завземе морската екосистема, няма лесен начин това да се промени. Затова засега учените търсят начин да спрат разпространението на вида в други зони. 

"Докато не разберем дали е местен или донесен и какво предизвиква този силен растеж, е критично важно водолазите и изследователските кораби да не пренесат по невнимание този вид и на други острови", предупреждава Рандал Косаки ( Randall Kosaki), координатор на проучването в Папаханаоумокуакиа. 

Той добавя, че за тази цел цялото им водолазно оборудване и четирите им лодки са почистени с белина преди завръщането им в Хонолулу. 

Източник: IFLScience - An Aggressive Algae Of Unknown Origin Is Smothering Hawaii's Coral Reefs

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !