Алигатори замръзнаха в леда, но са живи (видео)

Някои живи същества показват невероятни умения за оцеляване дори в най-неблагоприятна среда

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 януари 2019 в 14:21 9068 0

За да оцелеят в студените условия, алигаторите замръзват на мястото си и оставят муцуните си над леда. Кредит: Shallotte River Swamp Park/Facebook

Алигаторите, живеещи на територията на Блатистия парк (Swamp Park) в река Шалот, Северна Каролина, САЩ, буквално замръзнаха в леда. Почти цялото им тяло е скрито под леда - над него може да се види само част от муцуната на алигаторите.

Осемнадесет американски алигатори замръзнаха миналата седмица.

Въпреки доста стряскащия си вид, явлението не предизвика тревога у зоолозите.

"Осемнадесет алигатори от Мисисипи помислиха за бъдещето си като извадиха носовете си навън", заяви мениджърът на парка Джордж Хауърд (George Howard) за The Charlotte Observer. Той обяснява, че алигаторите сякаш усещат кога водата е в точката на замръзването си и изваждат своите муцуни във въздуха „в точния момент”, цитиран от geek.com.

Алигаторите, обитаващи Swamp Park, и преди са правели същото, адаптирайки се към променената среда по този начин. След това се "размразяват" и продължават да живеят нормален живот.

Експертите казват, че това поведение е нормално и наричат ​​този процес брумация. 

Това е състояние на хибернация, при което влечугите забавят дишането и метаболизма си и временно спират ненужните функции на тялото. Алигаторите изваждат муцуните си над водната линия, което ще им позволи да замръзнат над всеки лед, който се образува.

Тъй като влечугите са студенокръвни, кръвта им се охлажда, когато температурите се понижат и остават в неподвижно състояние, което е обратимо. Статия от 1980 показва, че големите американски алигатори (Alligator mississippiensis) по време на изключително студени условия могат да оцелеят при температури на тялото до 5° C, но всичко това е временно. Когато температурите се покачат, алигаторите и другите влечуги отново могат да регулират своите телесни температури.

Вижте тази публикация в Instagram.

When survival is the only option! @wectnews @wral @wraloutandabout #aligator #snow #ice #winter #survival #oib #oibswamppark #wilmingtonnc #visitmyrtlebeach #visitnc

Публикация, споделена от Shallotte River Swamp Park (@oibswamppark) на

Повечето хора, видели езерото, пълно със замразени алигатори, смятаха, че са загинали от студа, разказва Хауърд пред The Washington Post.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !