Алкохолът и тютюнът, а не наркотиците, са най-голямата заплаха за здравето

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 май 2018 в 13:32 9635 0

Ако сме загрижени за своето здраве, от какво трябва повече да се опасяваме - от законната, сравнително обичайна консумация на алкохол и тютюн или незаконните наркотици?

Повечето хора ще отговорят "наркотиците", но ще сгрешат.

Ново проучване установи, че по-ранната смъртност и заболяванията поразяват най-вече консумиращите алкохол и тютюн, които са законни и се ползват от значителна част от населението.

Проучването, публикувано в Addiction, се основава на най-добрите и най-актуалните данни за употребата на алкохол, тютюн и употребата на незаконни наркотици.Годы жизни, коригирани по нетрудоспособности

Проучването анализира въздействието от гледна точка на годините на живот, коригирани по нетрудоспособност или от Disability-adjusted life year - DALY (мярка, която обикновено се използва за оценка на разходите за здравеопазване) - едно DALY е една загубена година здравословен живот. Изследователите установяват, че през 2015 г. тютюнът струва на света 170,9 милиона DALY, докато алкохолът струва 85 милиона DALY. В същото време, употребата на незаконни наркотици се оказа най-ниската от трите, като е отговорна за "само" за 27,8 милиона DALY. А уврежданията, причинени от незаконните наркотици, са по-редки в сравнение с алкохола и цигарите, които са много по-разпространени.

Наличните данни показват, че почти 1 на 7 възрастни редовно пуши тютюн, а около 1 на 5 пие голямо количество поне веднъж месечно. Европейците изглежда начело както за пушене, така и за пиене. Централна, Източна и Западна Европа отчитат постоянно по-висока консумация на алкохол - съответно 11,61, 11,98 и 11,09 литра чист алкохол на година. Тези райони отчитат и най-високите стойности за пушене, съответно 24,2%, 23,7% и 20,9%. Въпреки това, когато става дума за консумация на наркотици, САЩ и Канада силно изпреварват Европа, с едни от най-високите нива на зависимост от канабис, опиоиди и кокаин.

Авторите обясняват, че смъртността обаче не е толкова голяма в Европа, колкото предпоставя високата консумация на алкохол и тютюн - може би ефектът им се компенсира от качествено всеобщо здравеопазване.

"Европейците пропорционално са засегнати повече, но в абсолютно изражение смъртността е най-голяма в страните с ниски и средни доходи с големи популации и където качеството на данните е по-ограничено", пишат авторите.

Авторите отбелязват и важно ограничение на изследването - данните не са еднакво надеждни навсякъде по света, така че в някои области щетите (особено причинените от незаконни наркотици) може да не са правилно разбрани - така е най-вече в Африка, Карибите и някои региони в Латинска Америка и Азия.

Това проучване не трябва да се разбира в смисъл, че умерената употреба на тютюн/алкохол и незаконни наркотици е еднакво вредна - просто хората консумират много повече алкохол и тютюн от наркотици, поради което щетите са много по-тежки. Въпреки това, за политиците е важно да се разберат кое е най-голямото бреме за общественото здраве и да съсредоточат усилията за облекчаване на това. Така че загасете цигарата и откажете излишната бира.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !