12 август 2022
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

Алкохолът не променя личността толкова, колкото е обвиняван

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 май 2017 в 14:09 72460

Околните не забелязват драстични разлики между поведението на трезвен и пиян човек, за разлика от самите употребили алкохол, установи изследване публикувано в списание Clinical Psychological Science.

Да пием за науката

В обществото е общоприето схващането, че човек се променя значително под влияние на алкохола. Някои хора отбелязват, че след употреба на алкохол се чувстват по-освободени и щастливи или, обратното - по-агресивни и затворени. Но досега учените не са изследвали доколко тези промени са забележими за другите. 

Авторите на новата работа, провеждат експеримент, в който те сравняват как оценяват себе си пияните хора и как ги виждат външните наблюдатели. Психолозите поканват 156 доброволци и ги молят да попълнят въпросник, където трябва да споделят какво количество средно пият и да отговорят на въпроси, свързани с тяхната типична "трезвена личност" и "пиянското им алтер его". След това в лабораторията доброволците в продължение на 15 минути или пият водка със спрайт или газирана вода в компанията на своите приятели (също включени в изследването).

Голямата петорка

Малко по-късно на доброволците е предложено да изиграят игра за идентифициране на чертите на личността им по модела на "голямата петорка". Освен това те два пъти по време на цялата сесия преминават подобен психологически тест (Big Five Inventory-10). След приключване на експеримента външни специалисти гледат видеозаписа и също оценяват доброволци по 5-факторния модел. 

Голямата петорка (Big Five factor model) е диспозиционален модел (от англ. disposition - предразположеност) на личността на човека. Моделът предполага, че личността на човека включва в себе си пет общи и относително независими черти (диспозиции или нагласи):

 1. екстровертност, 
 2. доброжелателност (дружелюбие, способността да се стига лесно до съгласие),
 3. добросъвестност (съзнателност),
 4. невротизъм (обратното на емоционална стабилност)
 5. откритост за нови неща (интелект).

Както се очакваше, участниците в проучването забелязват промени във всички личностни черти. Те съобщават по-ниско ниво на съзнателност, откритост към опита и способност да се стигне до съгласие, както и по-висока екстровертност и емоционална стабилност. В същото време наблюдателите откриват разлики само в една точка - екстровертност. По-специално, доброволците, които са употребили алкохол, изглеждат по-общителни, самоуверени и активни. 

Авторите признават, че екстровертността е най-видимите за околните параметри, така че промяната е забелязана както от самите доброволци, така и от експертите. Освен това, доброволци пият в неестествена среда, а средното съдържание на алкохол в кръвта им е само около 0.9 промила. Вероятно върху резултатите от проучването се отразяват очакванията на участниците, а също и условията, в които преминава експериментът.

Някои психолози разделят пияните хора в четири категории. Според последните изследвания те включват тип:

 1. "Хемингуей",
 2. "Мери Попинз",
 3. "мистър Хайд" и
 4. "Смахнатият професор".

Хората, принадлежащи към първия вид почти напълно запазват яснотата на ума си. Във втората категория стават по-приятни и отговорни. Хората от третия тип, напротив, стават по-малко отговорни, разумни и по-враждебни. Последната категория включва хора, в които се събужда интерес към света около тях.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.