02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Американските власти одобриха първото лекарство от марихуана

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 юни 2018 в 00:00 45600
Снимка: Dravet Syndrome News

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобри лекарството Epidiolex, произведено на базата на марихуана и предназначен за намаляване на гърчовете за две редки форми на епилепсия.

Както съобщава AP, това е първият препарат на основата на естествена марихуана, одобрен от властите в САЩ за медицински цели.

Преди това FDA одобри няколко лекарства на базата на синтетични вещества, подобни на тези в марихуаната. Тези лекарства се използват за различни стресови заболявания, мигрена и рязка загуба на телесно тегло при пациенти със Синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН)

Така през 2016 г. одобрение получи Syndros, съдържащ синтетичен делта-9-тетрахидроканабинол. Това лекарство е предназначено за пациенти с ХИВ, които страдат от загуба на тегло, както и пациенти с рак, страдащи от гадене. Като цяло в 29 американски щата медицинската употреба на марихуана е легална, въпреки че федералното законодателство забранява всякакво използване на марихуана.

Новото лекарство Epidiolex е ягодов сироп с естествен канабидиол. Проучванията показват, че това вещество може значително да намали честотата на пристъпите на конвулсивен синдром при пациенти с редки и неподдаващи се на медикаментозна терапия два вида епилепсия, известни като синдром на Lennox-Gastaut и синдром на Dravet. Препаратът премина клинични изпитания върху 500 пациенти, включително деца.

Трябва да се отбележи, че въпреки че изследователите успяха да докажат връзката между канабидиола и намаляването на конвулсивния синдром, механизмът на действие на веществото все още не е ясен. Препаратът Epidiolex е предназначено за хора на възраст над две години. Производството му в САЩ е планирано да започне през есента на 2018 г. През 2019 г. Epidiolex може да бъде одобрен в Европейския съюз.

По-рано тази година американски учени съобщиха в статия, публикувана в JAMA Internal Medicine, че легализирането от страна на държавата на употребата на медицинска марихуана намалява броя на предписаните дози на опиоидни лекарства. Изследователите корелират промяната в правния статус на марихуаната в САЩ от 2010 до 2015 г. и броя на изписаните дози хидрокодон и морфин.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.