05 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Американските власти одобриха пускането на ГМО комар във Флорида

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 август 2016 в 14:30 107701
Снимка: Wikimedia Commons

Вчера, 5 август, Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) одобри биотехнологична компания да пусне генетично модифицирани комари в Флорида в опит да се спре разпространението на болести, включително зика, съобщи сайтът на агенцията.

"Зелената светлина" идва след месеци дълги дебати, включително и от широката общественост.

Биотехнологичната компания Oxitec представи проект на плана си през март до пусне хиляди генетично модифицирани мъжки комари Aedes aegypti в района. Това е вид комар, който носи и предава зика, денга, и други заболявания.

В мъжките Aedes aegypti, върху чийто геном са поработили специалистите на Oxitec, е активиран ген, причиняващ ранна смърт на потомството. В резултат тези комари се чифтосват с немодифицирани женски, но техните ларви загиват, преди да могат да пораснат до стадия на възрастен комар, когато вече насекомото е потенциален носител на болестта.

Надеждата е, че това ще ограничи популацията на местните комари, намалявайки риска от разпространението на болести.

След преглед на проекта FDA одобри предложението, но това не означава, че Oxitec може вече да пусне комарите. Oxitec трябва да получи допълнително одобрение от местните власти във Флорида Кийс, които ще гласуват по предложението тази есен.

"Одобрението на FDA е голяма стъпка напред за използването на този вид ГМО комари. Това е особено важно, като се има предвид последните новини от малко огнище на зика в района на Маями, за което здравните служители казват, че е предадено от местни комари" - пише Кристен Браун (Kristen Brown) във Fusion..

Миналата година в районa Итабераба (Itaberaba) на бразилския щат Баия (Bahia) успешно преминаха изпитанията на генетично модифицирани комари, създадени по методика, разработена от компания Oxitec.


Пешо
Рейтинг : 5918
21.08 2016 в 15:31 1
+ 2
- 0
И ето, идва края на хората...
 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.