Амурските леопарди са вече 57 (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 февруари 2015 в 23:17 13786 0

Амурският (далекоизточен) леопард е най-критично застрашената голяма котка на света. Този рядък хищник е характерен за югоизточна Русия и части от североизточен Китай. През 2007 е имало само 30 екземпляра, но според нов доклад на Световния фонд за дивата природа (WWF), популацията му вече наброява 57. 

По данни от преброяване от тази седмица, обхванало около 60% от местообитанието им в Русия, в момента има най-малко 57 амурски леопарда (Panthera Pardus orientalis). Това може да не изглежда много, но през 2007 те са били  само около 30 котки, така че последните данни показват почти  двойно увеличаване на популацията.

За да се преброят тези изчезващи хищници, служителите на националния парк "Земя на леопарда" и експерти от Далекоизточния клон на Руската академия на науките са поставили фотокапани на повече от 3 600 кв. км на територия, обхващаща местообитанието на амурския леопард. Събрани са около 10 000 фотографии, които са били използвани за идентифициране на около 60 екземпляра като всяко отделно животно се определя с отличителната си шарка на петната по козината му.

"Такъв значителен скок в броя на амурските леопарди е още едно доказателство, че популацията дори и на най-критично застрашените големи котки може да се възстанови, ако защитаваме техните местообитания и работим заедно за опазване на природата," каза в изявление за пресата Барни Лонг (Barney Long), директор на секция за опазване на видовете в Азия към WWF. "Все още има много работа, за да се осигури безопасното бъдеще за амурския леопард, но тези цифри показват, че нещата се движат в правилната посока."

Следващата голяма стъпка в опазването на този вид леопард е грижата за още 8 до 12 големи котки, които живеят в съседство в Китай. Природозащитните организации, включително WWF, работят за създаване на китайско-руски природен резерват, който ще позволи на големите котки и други диви животни да мигрират свободно през границите между двете страни, което ще съдейства за по-голямо генетично разнообразие и разпространение на младите и възрастни леопарди. Ако този план някога ще стане реалност, след време популацията на амурски леопард може наистина да започне да се възстановява.

Амурският леопард е уникален хищник - той е най-северният подвид на леопарда и единственият, който се е научил да живее и ловува в снега. Той е неагресивен и никога не напада хора, но човекът за него е смъртна заплаха. Продължава бракониерството на леопарди и неговата храна - кошути и елени, обезлесяването, системното изгаряне на растителност, строителството на пътища, а често леопардите попадат в примки и капани, предназначени за други видове. В резултат на това амурският леопард се превръща в най-рядката голяма котка на планетата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !