Антипсихотиците защитават от COVID-19?

Ваня Милева Последна промяна на 19 април 2021 в 00:07 8577 1

Кредит Wikimedia Commons

Антипсихотиците могат да предпазят от SARS-CoV-2 инфекция или да доведат до по-лек ход на заболяването, показват нови изследвания.

"Може да е странно", отбелязват изследователите, но уязвимите хора с тежки психични заболявания "на терапия на антипсихотици показват по-нисък риск от заразяване с SARS-CoV-2 и вероятно по-добра прогноза за COVID-19".

„Това са много интересни открития, които отразяват клинична реалност, при която виждаме малко пациенти с тежък COVID-19, въпреки наличието на различни рискови фактори“, коментира съавторът на изследването д-р Мануел Канал-Риверо (Manuel Canal-Rivero), клиничен психолог от, Университетска болница „Вирген дел Росио“, Севиля, Испания.

„Броят на пациентите с COVID-19 е по-нисък от очаквания сред тази група хора и в случаите, когато се появи доказана инфекция, развитието на болестта е благоприятно и не достига до животозастрашаваща клинична ситуация. Тези данни като цяло сочат към към защитния ефект на лекарството", добавя Канал-Риверо.

Изследването е публикувано онлайн на 19 февруари в списание Schizophrenia Research.

Поразително откритие

Изследователите оценяват разпространението и прогнозата на COVID-19 при 698 пациенти със сериозни психични разстройства (SMD - serious mental disorders), получаващи лечение с дългодействащи инжекционни антипсихотични лекарства. Популацията без SMD включва 557 576 индивида.

От февруари до ноември 2020 г. 4,1% от популацията без SMD са заразени с SARS-CoV-2 срещу само 1,3% от популацията с SMD (9 от 698 пациенти). Всички с изключение на един пациент със SMD са имали асимптоматично заболяване (8 от 9, 89%). Не е била налична точна информация за асимптоматични заболявания при популацията, която не е със SMD.

Има и по-малко болнични приема при популацията с SMD (0% срещу 8,5%), прием в интензивно отделение (0% срещу 0,9%) и смъртни случаи заради COVID-19 (0% срещу 1,1%), въпреки че разликите не са статистически значими.

В свързани изследвания същите изследователи установяват, че много от гените, чиято експресия е променена от инфекция с SARS-CoV-2, са значително регулирани от антипсихотични лекарства.

„По поразителен начин показахме как антипсихотиците намаляват активирането на гени, участващи в много от възпалителните и имунологични пътища, свързани с тежестта на инфекцията с COVID-19“, разказва д-р Бенедикто Креспо-Факоро (Benedicto Crespo-Facorro) от Университета в Севиля, който ръководи проучването.

"Въпреки че тази находка изисква повторение, откритието може да е много важно, тъй като лечението на COVID-19 с лекарствата, първоначално показани за несвързани клинични ситуации, т.е. репозиционирането на лекарствата, се оказа интересен източник на ефективно лечение на пациенти с COVID-19“, добавя Креспо-Факоро.

Антивирусни свойства?

Въпреки че констатациите за дългодействащо инжекционно антипсихотично лечение "изглеждат неинтуитивни в началото, те са в съответствие с други проучвания", отбелязва професор д-р Самоон Ахмад (Samoon Ahmad), от катедрата по психиатрия в Медицинското училище в Ню Йорк, който ръководи стационарното психиатрично отделение в болничния център "Белвю".

„Знаем, че някои антипсихотици могат да потиснат експресията на възпалителните цитокини (като по този начин теоретично предотвратяват цитокиновата буря) и антидепресантите изглежда активират ключови клетъчни протеини, които вирусът SARS-CoV-2 използва за репликация“, обяснява Ахмад, който не е свързан с проучването.

Например, както е докладвано от Medscape Medical News, предварително проучване, публикувано миналата година показа, че в началото на лечението с антидепресанта флувоксамин (fluvoxamine) е предотвратено клинично влошаване на възрастни амбулаторни пациенти с потвърдено заболяване COVID-19.

Антипсихотикът арипипразол (aripiprazole) също показва потенциал за лечение на тежка инфекция с COVID-19.

„Следователно изглежда има възможно обяснение защо тези лекарства предоставят на пациентите с тежки психични разстройства повишена защита срещу вируса SARS-CoV-2“, кометира Ахмад пред Medscape Medical News.

Той обаче предупреждава, че има няколко фактора, които могат да повлияят на резултатите. Ето защо са необходими повече изследвания, преди да се направят твърди заключения.

"Все пак възможността психиатричните лекарства да имат антивирусни свойства е огромно развитие и наистина се надявам допълнителните проучвания да потвърдят предварителните констатации", заявява Ахмад.

Справка:

Schizophrenia Res. Published online February 19, 2021. Letter to the Editor

Източник:

Antipsychotics Protective Against COVID-19?, Megan Brooks,  April 15, 2021, Medscape Medical News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!