04 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Археолози откриха неизвестна част от Великата китайска стена

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 юни 2021 в 00:02 108320
Мястото на храма, наречен Дворец Сеанин, върху руините на замъка Цинпинбао, разположен в окръг Дзинбиен, град Юлин, провинция Шанси в северозападен Китай. Кредит: Xinhua

В окръг Цзинбиен, град Юлин, провинция Шанси в северозападен Китай, случайно са открити руините на древен замък, построен по време на династията Мин. Оказа се, че е част от Великата китайска стена.

Великата китайска стена е огромна система от отбранителни съоръжения, издигната в древен Китай. Тя е и един от най-големите строителни проекти, реализирани някога. Всъщност това укрепление, чиято цел е да предпазва от набези на различни номадски народи, се състои от много стени, изградени от камък, тухли, уплътнен земен насип, дърво и други материали. Повечето са успоредни една на друга и строени в продължение на около две хилядолетия в Северен Китай и Южна Монголия.

Най-обширната и добре запазена стена е от епохата на династията Мин (1368-1644) - тя е с дължина от почти девет хиляди километра. Стената се изкачва по хребетите на хълмове и планини, лъкатушейки по равнини и полета. Около една четвърт от дължината й са предимно естествени бариери като реки и хребети, останалите 70 процента са стени, изградена от хората, а някои участъци са изкопани ровове. Въпреки че дългите участъци от стената сега са в руини или са напълно загубени, тя все още е една от най-величествените градежи на Земята.

Въпреки че стената е построена преди много векове, тя все още не е напълно проучена.

Преди няколко дни държавната информационна агенция Синхуа, позовавайки се на археолози, съобщава, че са открити в окръг Дзинбиен, град Юлин, провинция Шанси, в северозападната част Китай, руините на замъка Цинпинбао, който е бил част от Великата китайска стена по време на династията Мин.

По време на разкопките учените откриват два двора.

Първият се намирал от южната страна на замъка и е сравнително голям с дължина 60 метра и ширина 25 метра. Неговите стени, къщи и тухлени подове са добре запазени.

Открити са и 30 рисувани глинени статуи и каменна плоча. Според надписа на плочата на това място е имало храм, наречен Дворец Сиенин.

Във втория двор са руините на по-голяма сграда на изток от двореца Сиенин. Тук са открити основи дълги 12 метра и 3 метра високи

Снимката показва реликва, открита от останките на замъка Цинпинбао. Кредит: Xinhua

Глинена статуя, открита в един от дворовете на замъка Цинпинбао. Кредит: Xinhua

Глава на глинена статуя, открита в един от дворовете на замъка Цинпинбао. Кредит: Xinhua

Каменна плоча, намерена в един от дворовете на замъка Цинпинбао. Кредит: Xinhua

Цинпинбао се намира на около десет километра от основната част на Великата китайска стена и е запазил моделите и стила, характерни за епохата на династията Мин, която е била свързана с важен период от китайската история.

Останките от замъка са намерени в случайно в земен изкоп, от която местните селяни са вземали пръст, за да построят път през април миналата година, а спасителните разкопки са започнали през следващия месец.

Източник: Great Wall castle remains discovered in China's Shaanxi, Xinhua


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.