Археолози смятат, че са открили мястото, където Йоан Кръстител е осъден на смърт

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 януари 2021 в 02:10 4570 0

Архитектурна възстановка на вътрешния двор на двореца Махерон на базата на артефакти, открити при предишни разкопки на екипа. Кредит: Скрийншот от видео лекцията ACOR Lecture: Excavations at the Fortified Royal Palace of Machaerus by Dr. Győző Vörös

Археолози твърдят, че са идентифицирали мястото за събирания и танци, където Йоан Кръстител - проповедник, предсказал идването на Исус - е осъден на смърт около 29 г. сл.н.е.

Библията и древният писател Тит Йосиф Флавий (37-100 г. сл.н.е.) описват как цар Ирод Антипа, син на цар Ирод, е заповядал Йоан Кръстител да бъде екзекутиран. Тит Йосиф Флавий уточнява, че екзекуцията е извършена в Махерон, крепост близо до Мъртво море в днешна Йордания.

Ирод Антипа се страхува от нарастващото влияние на Йоан Кръстител сред населението и затова го екзекутира, пише Тит Йосиф Флавий. Библията, от друга страна, разказва много по-сложна история, твърдейки, че Ирод Антипа е наредил Йоан Кръстител да бъде екзекутиран в замяна на танц.

Библейската история твърди, че Ирод Антипа е искал да се ожени за жена на име Иродиада, като и двамата са били разведени - нещо, срещу което Йоан Кръстител възразява.

На рождения ден на Ирод Антипа, дъщерята на Иродиада, на име Саломе, изпълнява танц, който толкова се харесва на Ирод Антипа, че царят й обещава всичко, което поиска, за награда. Саломе, подтикната от Иродиада, иска главата на Йоан Кръстител. Според Библията Ирод Антипа не е склонен да изпълни молбата, но в крайна сметка го прави и иска главата на Йоан Кръстител да бъде донесена на поднос на Саломе.

Открито ли е мястото на смъртоносния танц?

Вътрешен двор, открит в Махерон, вероятно е мястото, където е изпълнен танцът на Саломе и където Ирод Антипа решава да обезглави Йоан Кръстител, Гюзу Ворош (Győző Vörös), директор на проект, наречен Разкопки в Махерон и изследвания на Мъртво море (Machaerus Excavations and Surveys at the Dead Sea), пише в книгата „Светите земи. Археология от двете страни: Археологически есета в чест на Евгенио Алиата "(Fondazione Terra Santa, 2020). Дворът, обяснява Ворош, има ниша с форма на абсида, която вероятно представлява останките от трона, където е седял Ирод Антипа.

След смъртта на цар Ирод царството му е разделено между синовете му и Ирод Антипа контролира частта, която включва Галилея и част от Йордания. Понякога той ръководи царството си от Махерон.

Археолозите откриват двора през 1980 г., но досега не разпознават нишата като част от трона на Ирод Антипа, пише Ворош в своя труд. Присъствието на трона до двора затвърждава заключенията за мястото за събирания и танци, допълва Вьорес.

Археологическият екип реконструира двора и публикува няколко изображения в книгата, показващи как е изглеждал по времето на екзекуцията на Йоан Кръстител.

Учените отговарят

Редица учени, които не са ангажирани с разкопките, разговарят с Live Science за твърдението, че е намерен тронът на Ирод Антипа и двора, в който е изпълнен смъртоносният танц. Някои учени са убедени, докато други са скептични.

„Мисля, че е исторически вероятно тези разкопки да извадят на бял свят „дансинга“ на Саломе“, смята Мортен Хьорнинг Йенсен (Morten Hørning Jensen), професор в Норвежкото богословско училище, автор на книгата „Ирод Антипа в Галилея“ (Mohr Siebeck, 2010).

Други учени не са убедени, изразявайки съмнения относно това дали новооткритата ниша представлява останките от трона на Ирод Антипа. Джоди Магнес (Jodi Magness), професор по религиозни изследвания в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, хвали работата на Ворош и неговия екип и въпреки че смята, че е възможно те да са намерили трона на Ирод Антипа, тя все пак има някои съмнения.

Например нишата, открита в Махерон, изглежда малка в сравнение с трона на баща му цар Ирод, намерен в зимния дворец на Йерихон, обяснява Магнес пред Live Science, описвайки трон в двореца, покрит с полукръгла апсида над него. Тя добавя, че нишата в Махерон изглежда подобно на две други ниши, открити в Иродион - дворец-крепост, построен от цар Ирод, но тези две ниши никога не са били идентифицирани като останки от тронове.

Ерик Майерс (Eric Meyers), почетен професор по еврейски изследвания в Университета Дюк, смята, че е напълно възможно престолът на Ирод Антипа да е намерен и е нетърпелив да прочете окончателните доклади за мястото.

Дали това е "перфектно съвпадение между литературни и археологически източници, което поставя екзекуцията на Йоан Кръстител точно на това място, предстои да разберем. Във всеки случай е направена сериозна хипотеза и очаквам с нетърпение окончателните доклади", допълва Майерс.

Източник: Live Science - Dance floor where John the Baptist was condemned to death discovered, archaeologist says

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !