28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Архитекти представиха проект на подземен "небостъргач" под Центръл Парк в Ню Йорк

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 април 2016 в 12:09 59180
Снимка: eVolo

Възищаваме се на свръхвисоките небостъргачи като върхови инженерни постижения, но според победителя в конкурса 2016 eVolo Skyscraper Competition бъдещето на небостъргачите може да е под земята, а не в облаците.

Чрез подход, който е напълно противоположен на думата "небостъргач", екип от архитекти наскоро са направили проект за подземна мегаструктура, наречена New York Horizon, която може да се разположи под Центръл Парк в Ню Йорк, създавайки нещо като гигантска стена около парка.

Като цяло според проекта, Центръл парк ще се разположи в гигантска дупка в средата на Манхатън като сгради ще го обграждат, което ще предостави на живущите в тях уникална гледка към парка зад отразителните стъкла на прозорците си.

Концептуалният проект New York Horizons за дизайн на гигантска сграда обграждаща емблемеатичния Центръл парк в Ню Йорк с множество етажи разположени под земята.

Според архитектите, проектът има за цел да преобрази взаимодействието между околната среда и архитектурата. Сегашните сгради като цяло изкривяват естествената среда, докато новата конструкция има за цел ефективно да се слее с нея, идея която е допълнително развита чрез използването на отразителни стъкла, които ще направят парка да изглежда безкраен за тези в традиционните сгради, гледащи към парка отгоре.

Както самите архитекти обясняват:

"Високата 304 м. и дълбока 100 м. мегаструктура осигурява обща разгъната застроена площ от 7 кв. мили, което е около 80 пъти повече на Емпайър Стейт Билдинг (Empire State Building). Сградата ще обгради четирите страни на Центръл парк (паркът има форма на идеален правоъгълник). Идеята е да се разчупи усещането за огромните небостъргачи без да се заема ценна площ в Манхатън."

Основната идея е да се изкопае Центръл парк и да се премести почвата в някои от другите квартали (въпреки че още не е ясно какво ще правят тези квартали с почвата). След това строителите ще трябва да измислят как да изградят гигантската сграда под натоварените улици, които заобикалят парка.

Всичко това сигурно ви звучи невъзможно и определено имате право. Проектът е изцяло концептуален, тъй като, за да може да се осъществи, ще трябва да се преработи гигантската подземна инфраструктура в един от най-натоварените градове в света.

Да не говорим, че пълното унищожаване и след това възстановяване на Центръл парк е нещо цялостно немислимо, но това е била и идеята на състезанието - търсят авангардни идеи, за които се допуска да са малко откачени.

Второто и третото място в състезанието бяха присъдени на точно толкова откачени решения. Второто място, наречено Hive (Кошер), предлага дизайн на гигантска кула изпълена с места за кацане за дронове. Идеята е да се осигури летище за дронове, докато те се интегрират все повече в ежедневието ни.

Второто място на конкурса беше присъдено на проекта Кошер (Hive) предвиждащ създаването на гигантка кула, която да служи за летище за дронове

Третото място отива за проект наречен Data Tower, която на практика представлява гигантска купчина от сървъри, която хипотетично би поместила по-голямата част от световния поток на информация, докладват от Gizmag.

Третото място отива за проекта Data Tower, предвиждащ построяването на супервисока кула която да помести огромно количество сървъри, които да съхраняват и управляват потока на дигитална информация.

С подобни идеи, светът на архитектурата изглежда готов за скок в бъдещето. Жалко че хората, от които зависи да осигурят необходимите за построяването на подобни конструкции милиарди едва ли са на същото мнение.

Но това няма да спре учени, инженери и архитекти да продължават да мечтаят да постигнат невъзможното и може би един ден от всички тези откачени идеи ще се роди нещо наистина практично.

Може да видите най-значимите от тазгодишните участници в състезанието на сайта на събитието.

Източник: Science Allert


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.