Асимптоматичните случаи на коронавирус губят антителата си по-рано

Ваня Милева Последна промяна на 27 октомври 2020 в 12:35 7478 0

Кредит: NIAID-RML

Хората без симптоми, заразени от коронавирус, губят откриваеми антитела по-рано от тези, проявили симптоми на COVID-19 , според едно от най-големите проучвания от този род във Великобритания, съобщено днес.

Констатациите на Имперския колеж в Лондон и компанията за пазарни проучвания Ipsos Mori също така сочат, че загубата на антитела е по-бавна при 18-24-годишните в сравнение с пациентите на възраст над 75 години.

Като цяло пробите от стотици хиляди хора в Англия между средата на юни и края на септември показват, че разпространението на вирусни антитела е спаднало с повече от една четвърт.

Проучването React-2, поръчано от британското правителство и публикувано във вторник, 27 октомври, от Имперския колеж, показва, че имунният отговор на хората към COVID-19 след инфекцията намалява с времето.

Учените, участвали в изследването, обаче предупреждават че остават още много неизвестни неща относно дългосрочната реакция на хората към вируса.

„Остава неясно какво ниво на имунитет осигуряват антителата или колко дълго трае този имунитет“, отбелязва Пол Елиът (Paul Elliott) от факултета за обществено здраве на Имперския колеж.

Проучването включва 365 000 случайно избрани възрастни, които прилагат у дома три кръга тестове  за коронавирусни антитела между 20 юни и 28 септември.

Резултатите показват, че броят на хората с антитела е спаднал с 26,5% за около три месеца.

Мащабирано до общонационално ниво, това означава, че делът на английското население с антитела е спаднал от 6,0% на 4,4%, според проучването.

Спадът съвпадна с разпространението на вируса, драматично развиващо се в цяла Англия - и останалата част на Великобритания - след продължилия месеци национален локдаун, който  бе облекчен през лятото.

Изследването обаче установи, че броят на здравните работници, тестващи положително за антитела, не се е променил с течение на времето, което потенциално отразява повтарящо се или по-високо първоначално излагане на вируса.

„Това мащабно проучване показа, че делът на хората с откриваеми антитела намалява с времето“, коментира Хелън Уорд (Helen Ward), един от водещите автори.

"Все още не знаем дали това ще постави тези хора в риск от реинфекция с вируса, който причинява COVID-19, но е от съществено значение всеки да продължи да следва указанията за намаляване на риска за себе си и другите."

Изследването предполага, че реакцията на имунната система към вируса е подобна на реакцията му към грип и други коронавируси като обикновена настинка.

„Това е наистина голямо предизвикателство към идеята, че стадният имунитет може да бъде постигнат чрез естествен имунитет“, коментира Хелън Уорд.

Изследването повдига и въпроси за това колко дълго би продължил ефетът на дадена ваксина. Но Уенди Баркли (Wendy Barclay), друг съавтор и ръководител на отдела по инфекциозни болести в Имперския колеж. „Една добра ваксина може да е по-добра от естествения имунитет.“

Други учени продължават да поставят под въпрос значението на анализа на антителата, твърдейки, че някои видове клетки, чието присъствие не се открива от тестовете, играят решаваща роля за имунитета.

Източник:

Asymptomatic virus sufferers lose antibodies sooner: study, MedicalXpress.

Covid-19 herd immunity theory dealt blow by UK research, FT

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !