08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Астрономи датираха стих на Сафо отпреди 2500 години

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 май 2016 в 10:10 129101
Сафо. Римска фреска.

Физици и астрономи и от Университета на Тексас в Арлингтън с помощта на софтуер установиха точно времето на написването "Среднощна поема" на Сафо, която описва нощното небе над Гърция преди повече от 2500 години. Анализът на картата на звездното небе определи датата на текста на 570 пр.н.е.

Учените описват своите изследвания в статия, публикувана в Journal of Astronomical History and Heritage, съобщава сайтът на университета.

"Среднощна поема" на Сафо описва звезден куп, известен като Плеядите, наблюдаван от нея около полунощ от гръцкия остров Лесбос. 

Залязоха луната и плеядите.

Минават часовете.

Полунощ е.

Лежа сама.

Учените използват програмата Starry Night 7.3, с която била идентифицирана най-ранната дата, когато Плеядите са в зоната на видимост в полунощ местно време. Цифровата система за планетариуми Digistar 5 е позволила да се възстанови картината на небето, която е вдъхновила Сафо.

"Това е един пример за това, как научната общност може да даде своя принос към познанието за важни древни текстове . Изчисленията са извършени, за да се определи периода от време, но ние също успяхме да определим и сезона, отговарящ на специфичните й описания на нощното небе като 570 пр.н.е"- заяви водещият автор на проучването Манфред Ганц (Manfred Cuntz). 

Плеядите. Снимка: NASA / ESA / AURA / Caltech

Според исторически сведения, "Среднощна поема" е написана от преди повече от 2,5 хиляди години. Според екипа на Ганц, това се е случило в периода от 25 януари до 31 март 570 г. пр.н.е. "Въпросът за синхронизацията е сложен, тъй като по това време те не са имали точни механични часовници, както сега, може би само водни часовници", отбеляза Ганц.


+ 1
- 1
Не е зле. Пишеш си поезия, а след 2500 години разкриват от коя страна си почесваш носа.

И това прибавено към факта че след 2500 години изобщо те четат.
 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.