БАН: Въздухът и водата са чисти

Ваня Костадинова Последна промяна на 12 януари 2017 в 17:44 4316 0

Екологичната ситуация у нас е добра, а въздухът и водните екосистеми са станали по-чисти, вследствие на ликвидиране на тежкото замърсяване от индустрията. С тази новина учените започнаха представянето на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания в рамките на стартиралата кампанията „БАН представя своите институти“.

В този си вид Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания /ИБЕИ/е създаден през 2010 г чрез сливане на Института по зоология, Института по ботаника и Централната лаборатория по обща екология.

Сред приоритетните направления, по които се работи в Института са: оценка на екологичният риск, качеството на околната среда и въздействията срещу нея; оценка на разпространение и численост на чужди вредители и паразите; научни основи на опазване на дивата природа-дефиниране на застрашаващите фактори и оценка на въздействието им върху биотата и др.

Амбицията на Института е да представи по достъпен начин дейностите, изследванията и научните постижения не в строго научен стил, а по начин, който ще привлече млади хора, които в последствие да се обучат и работят в Института. Всяка година се обучават 40-50 докторанти и дипломанти от различни университети.

Своята мисия учените виждат в три направления: подготовка на млади кадри, научни изледвания в областта на екологията и осигуряване на информация в помощ на държавните органи.

Шестотин и седемнадесет – това е числото, с което се гордеят учените. Толкова са научните статии от 2010г до сега в престижни списания у нас и по света. Тук трябва да подчертаем една важна особеност на научната статия, а именно появява се, само когато ученият има да каже на света нещо, което другите не знаят.

Всяка година учените работяш по проекти, финансирани от ЕК, чуждестранни научни фондове, МОСВ, ведомства и фирми. А експертизата им се ползва от държавни и частни институции.

Институтът по биоразнообразие и екосистемни има изградени със спечелени от конкурси евросредства, лаборатории за провеждане на различни научни експерименти.

ЕБЕИ има богати научни колекции, датиращи от минали десетилетия и постоянно обогатувани от учените. Сред тях са Хербариумът, Палеоботаническата колекция, Зоологичната колекция и др.

Сред по-важните научно-приложни разработки пре последните години са второто издание на на Червена книга на Република България, Национален план за опазване на най-значимите влажни зони /2013-2022/, планове за управление на резервата „Сребърна“, национален парк Рила, група резервати в Югозападна България, както на защитени зони от мрежата НАТУРА 2000.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !