Бъдещето без Y хромозомата е възможно, казват учени

Ваня Милева Последна промяна на 01 декември 2022 в 00:01 4878 0

Х и Y хромозоми. Кредит: Jonathan Bailey, National Human Genome Research Institute, National Institutes of Health (CC BY-NC 2.0)

При бозайниците основната разлика между мъжките и женските индивиди се състои в набора от полови хромозоми: женските имат две Х хромозоми, а мъжките - XY. "Мъжката" хромозома играе ключова роля в развитието на мъжките полови белези, но е изчезнала сред определен вид плъхове. Тези открития карат учените да се задълбочат във възможността това да се случи и при хората.

Въпреки това, статия, публикувана в PNAS, отбелязва, че това не е лоша новина за мъжете. Учените от изследването отбелязват, че въпреки изчезването на Y хромозомата, това не означава изчезване на мъжете.

X и Y хромозомата

При биологично родените жени двойката полови хромозоми се състои от две копия на един и същи вид хромозома. Това им дава XX генотип. Мъжете, от друга страна, имат Y хромозома в двойката си, което им дава XY генотип.

Дженифър Грейвс (Jennifer Graves), генетик, специалист по половите хромозоми, отбелязва, че тази хромозома почти не съдържа гени, докато поддържа много безпорядък от ДНК. Грейвс обаче споменава, че запазените гени също така съдържат SRY, който е генът, който определя мъжкия пол.

"Други гени, характерни за мъжете, се натрупват наблизо и за да се запази този специфичен за мъжете пакет от гени непокътнат, той спира да разменя части с Х. Това означава, че е заседнал в задънена улица и не може да се поправи, така че дегенерира много бързо, с много мутации и делеции, което води до сегашното му плачевно състояние", обяснява Грейвс.

Това явление е наблюдавано в Y хромозомите при различни видове в животинското царство. От една страна, бодливият плъх, един от многото бозайници, е бил напълно освободен от Y хромозомата.

Грейв отбелязва, че Y хромозомата при хората е в последните фази на изчезване. Следователно, въпросите са колко дълго ще остане, докато в крайна сметка изчезне и какви ще бъдат последиците от липсата ѝ.

Човешкия кариотип (набора на всички хромозоми). Лесно се вижда колко малка е Y хромозомата в сравнение с останалите. Източник: OpenLearn LABSPACE

Мъжки бодливи плъхове без Y хромозома

Въпреки че загубата на Y-хромозомата може да означава изчезване на конкретната популация, е установено, че все още съществуват мъжки бодливи плъхове. New Scientist съобщава, че екип от японски изследователи под ръководството на Асато Куроива (Asato Kuroiwa) е разбрал как ембрионите на гризачите "разбират" дали да станат мъжки или женски. След като събират тъканни проби от шест животни, три мъжки и три женски, учените изследват генома на всеки индивид, но не откриват никакви варианти, уникални за мъжките. 

След това изследват по-внимателно и откриват, че и при трите мъжки плъхове едно от двете копия на 3-та хромозома има дублиран регион, точно до SOX9, който при други бозайници участва в развитието на тестисите.

Обикновено за задействането на SOX9 е необходим специален протеин, произвеждан от Y-хромозомата, но при бодливия плъх удвоената ДНК успява да го замести. За да проверят тази хипотеза, учените извършват редица експерименти – включително изкуствено удвояват този участък от генома в третата хромозома на женски ембриони на лабораторни мишки – за да покажат, че това дублиране повишава активността на SOX9 и по този начин ефективно замества SRY (генът, отговорен за развитието на тестисите). Това означава, че 3-та хромозома с дублирането се е превърнала в „прото-Y“, докато версията без дублирането е „прото-X“.

Бодлив плъх. Кредит: Asato Kuroiwa

Робин Ловел-Бадж (Robin Lovell-Badge) - изследовател, допринесъл за откриването на SRY - отбелязва, че екипът ще трябва да премахне дублирането, открито в бодливи плъхове, за да докаже, че не се развиват мъжки. Това обаче не е възможно, тъй като бодливият плъх е застрашен вид.

Въпреки това Грейвс отбелязва, че работата е брилянтна, тя подчертава, че няма причина да се смята, че Y хромозомата на човешкия мъж е по-здрава от тази на бодлив плъх.

Но според Ловел-Бадж Y хромозомата се представя добре и не е изложена на скоро предстоящ риск от изчезване при хора и други видове бозайници. Освен това той заявява, че изчезването на тази хромозома в еволюцията на бозайниците е рядкост.

Справка: Turnover of mammal sex chromosomes in the Sry-deficient Amami spiny rat is due to male-specific upregulation of Sox9
Miho Terao, Yuya Ogawa, Shuji Takada and Asato Kuroiwa еt аl
PNAS November 28, 2022; 119 (49) e2211574119
https://doi.org/10.1073/pnas.2211574119

Източник:

A rat without a Y chromosome could be a glimpse of our genetic future, New Scientist

Future Without the Y Chromosome Is Possible, Scientists Say, Science Тimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !