06 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

„Българска енциклопедия“ при БАН отбелязва 65-годишен юбилей

Специална изложба от 31 май до 11 юни в БАН показва дългия и успешен път на „Българска енциклопедия“ в популяризиране на научното знание

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 май 2021 в 13:24 7530

„65 години – популяризиране на научното знание” е темата на изложба, която се открива на 31 май в централното фоайе на Българска академия на науките и която проследява дългогодишната издателска и научно-популяризаторска дейност на Научноинформационен център „Българска енциклопедия” при Българска академия на науките.

От създаването си с Указ на Министерски съвет през 1955 година Центърът се утвърждава като основен национален координатор на общи и специализирани енциклопедични и справочни издания, както и на информационни ресурси, предназначени да представят България и постиженията на българските учени по света. В богатата си дългогодишна история „Българска енциклопедия“ има богат набор от стойностни енциклопедични издания на български език, обхващащи развитието на различните обществени и природни науки, както и цялостното познание за света и човечеството. Изданията на „Българска енциклопедия“ са неразделна част от живота на българските семейства, от израстването и просвещаването на на поколения българи. Те се предават от поколение на поколение и се радват на своето заслужено място в редица български домове.

В поредица от тематични табла посетителите на изложбата „65 години – популяризиране на научното знание” ще могат да проследят кои са основните издания на „Българска енциклопедия“ през годините, да се потопят в света на науката и нейното популяризиране. Стъпка по стъпка пред тях ще се разкрие многообразието на научното знание и неговото приложение, представени в богато илюстрирани и научно издържани тематични и общи енциклопедии.

„Настоящата изложба е равносметка за постигнатите резултати през изминалите 65 години. В нашата дългогодишна история ние винаги сме се придържали към мотото да служим на науката и нейното популяризиране, да предоставяме на нашите читатели достоверна и потвърдена научна информация от самия извор на научното познание. Наши автори и консултанти през годините са водещи учени на БАН и научната общност в България“, споделят от екипа на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“.

Изложбата ще продължи до 11 юни 2021 г.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.