Бананите може да станат устойчиви на смъртоносно за тях гъбично заболяване

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 ноември 2017 в 06:49 4975 1

Кредит Luc Viatour/Wikipedia Commons

Новите генетично модифицирани банани могат да устоят на заразяването с гъбички, които са опасни за тях и дори застрашават плода от изчезване.

Проучването на биолози от Австралия и Нидерландия, което доказва устойчивостта на генномодифицирани сортове на болестта, може да се прочете в списание Nature Communications.

Гъбичката Fusarium oxysporum, които са изследвани от екипа биолози, причинява "панамската болест", която засяга насажденията в Азия, Африка, Австралия и Централна Америка. Тя практически е унищожила най-популярните банани в средата на 20-ти век - Gros Michel. Той бе заменен от сорта Cavendish, който е устойчив на тази гъбичка, но през 90-те години се появи щам, способен да поразява и него.

През 2012 г., когато този щам започна да се разпространява по основните области, в които се отглеждат банани. Австралийски изследователи модифицираха гените на сорта Кавендиш, което позволява на някои растения да се съпротивляват на гъбичките.

За да проверят устойчивостта на бананите срещу болестта, биолозите засаждат близо до Дарвин, Австралия, обикновени и две линии на трансгенни Кавендиш банани - едната модифицирана с гена RGA2, изолиран от някои видове диплоидни диви растения, а другата - с гена Ced9, получен от нематода Caenorhabditis elegans.

На мястото, където се извършва експериментът, умишлено заразяват почвата с гъбички около всяко растение. След трите години на експеримента 67 до 100% от немодифицирани растения загиват заради гъбичките като листата им пожълтяват и стволовете им изгниват. Над 87% от ГМО-бананите не показват признаци на заболяване и две линии са напълно защитени от гъбичките.

Характерни симптоми на заболяването в чувствителни и устойчиви банани. Външни симптоми и червеникаво-кафяво вътрешно оцветяване в заразен Кавендиш а и b, в сравнение с устойчивите трансгенни линии RGA2-3 c и d и Ced9-21 e и f. Transgenic Cavendish bananas with resistance to Fusarium wilt tropical race 4 / Nature Communications

Трансгенните растения могат да се появят при фермерите след пет години, но не се знае дали този сорт ще бъде успешен комерсиално. Освен това, има и други начини да се избегне загубата на растения от "Панамската болест", например, да се води борба с разпространението на самите гъбички или да се използват други сортове, освен Gros Michel и Cavendish.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

20.11 2017 в 19:22

Бананите от хилядолетия се надлъгват с тая гъбичка и засега няма излъчен победител.

Ние хората обаче сме си харесали точно едни сортове без семки (ГМО) и упорстваме да развъждаме точно тях.