30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Биохакери с домашна рецепта за инсулин

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 май 2019 в 16:42 35100
Кредит: pixabay

Диабет тип 1 е заболяване, което се състои в неспособността на тялото да произвежда инсулин, хормон, който отговаря за оползотворяването на захарта, постъпила в тялото, в енергия.

Болните от това заболяване имат нужда да получават периодично инжекции с инсулин, защото липсата му може да доведе до усложнения и смърт. 

За съжаление в някои страни цената на инсулина е изключително висока. Такъв е случая и в САЩ, което прави закупуването на животоподдържащия хормон непосилно за много хора. 

Тази ситуация довежда до създаването на Open Insulin Project, опит на биохакери от Бей Ериа да произвеждат инсулин сами, за да спасяват човешки животи. Досега по проекта чрез генно инженерство дрождеви клетки са редактирани, така че да произвеждат прекурсор на инсулина. Ако успеят да оптимизират и следващите стъпки на процеса, групата планира да публикуват наръчник, така че и други да могат сами да създават инсулин. 

"Не се изисква много като оборудване или труд, за да се произведе съществено количество инсулин", обяснява Антъни Ди Франко (Anthony Di Franco), основател на групата. "В ъгъла на една стая може да се произведе достатъчно за 50 000 до 100 000 души".

Но това, че процесът на производство изглежда лесен, не означава, че употребата на този "домашно произведен" инсулин е безопасна. 

"Производството на лекарствени средства е трудно, опасно и изисква усилия," смята професор Ханк Грийли от Университета Станфорд. "Ако объркате дозировката или силата на инсулина, това означава смърт. Ако допуснете замърсяване, това е възможна смърт. Ако инсулина се разпада твърде бързо при съхранение, това отново е смърт."

Източник: Futurism - BIOHACKERS ARE ATTEMPTING TO MAKE THEIR OWN INSULIN


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.