30 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Блекджек - военният вариант на спътниковата мрежа Starlink на Илън Мъск

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 май 2020 в 00:00 23230
DARPA

DARPA, изследователското крило на американските военни, се готви да пусне орбитална сателитна мрежа, подобна на Starlink на SpaceX.

Първият спътник за мрежата Blackjack ще стартира по-късно тази година, съобщава C4ISRNET. Въпреки че все пак предстоят много тестове, симулации и стартове, които да бъдат извършени преди Blackjack да приключи, ходът може да бъде важна първа стъпка към нова глобална военна комуникационна мрежа.

Първият от многото

Подобно на мрежата Starlink, Blackjack в крайна сметка ще се превърне в съзвездие от нискоорбитални спътници, които покриват земното кълбо.

„Blackjack се стреми да разработи и утвърди критични елементи на глобалните високоскоростни автономни мрежи на ниска околоземна орбита“, гласи изявлението на DARPA, предоставено на C4ISRNET, „доказвайки възможностите си да осигури на Министерството на отбраната високосвързано, устойчиво и постоянно покритие".

Предстоящото изстрелване на сателита Mandrake 1, както и следващите три старта, планирани за 2021 г., ще послужат като демонстрация на прототип за някои от технологичните възможности, очаквани от цялостната мрежа Blackjack. Те включват суперкомпютърна обработка, комуникация с тактически радиостанции и междусателитна комуникация.

„Важно е да постигнем правилния дизайн“, заяви мениджърът на програмата Blackjack Пол Томас (Paul Thomas) пред C4ISRNET. „Ние се съсредоточихме първо върху полезните товари, а след това върху автономната система за управление на мисията, която наричаме Pit Boss. Предвиждаме, че ще започнем да интегрираме първите два военни полезни товари през следващото лято с изстрелване в края на 2021 г., последвано от остатъка от демонстрационното подсъзвездие Blackjack през 2022 г.“

Източник:

DARPA Is About to Launch a Military Version of SpaceX’s Starlink, futurism


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.