Частично лунно затъмнение в небето на България. Защо луната става червена (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 13 май 2022 в 00:01 11678 0

пълно лунно затъмнение

Кредит NASA

Кървава луна.

Когато настъпи лунно затъмнение и нашият самотен спътник навлезе в сянката на Земята, лицето на луната се обагря в червено. 

Първото пълно лунно затъмнение за тази година ще бъде видимо за двете Америки, а в Африка и Европа, включително и България, затъмнението ще бъде частично.

Карта, показваща къде се вижда лунното затъмнение на 15-16 май 2022 г. Контурите маркират ръба на областта на видимост по време на затъмнението. Картата е центрирана на 63°52'W, подлунната дължина в средата на затъмнението. Кредит: NASA Goddard Space Flight Center/Scientific Visualization Studio

Ето данните за събитието за София според Time&Date.


Макар да не сме в зоната на пълното затъмнение (а времето отново може да е облачно), все пак ще имаме възможност да го наблюдаваме дистанционно. НАСА ще включва предавания на живо на затъмнението от различни места в Съединените щати. Излъчването ще започне в неделя, 15 май в 18 – 19 ч. българско време:

 

Какво е лунно затъмнение?

Лунното затъмнение се случва, когато Слънцето, Земята и Луната се подравнят, така че Луната да премине през земната сянка. 

Тъй като орбитата на Луната около Земята се намира в малко по-различна плоскост от орбитата на Земята около Слънцето, перфектната синхронизация за затъмнение не се появява при всяко пълнолуние.

За разлика от слънчевото затъмнение, което трае около минута, лунното продължава няколко часа. Ето защо става това: Земята хвърля две сенки върху Луната по време на лунно затъмнение: умбрата е пълна, тъмна сянка, пенумбрата е частична външна сянка.

Луната преминава през тези сенки поетапно. Началните и крайните етапи - когато Луната е в полусянката - не са толкова забележими, така че затъмнението се вижда най-добре, когато Луната е в умбрата. Когато Луната е в умбрата, тя придобива червеникав оттенък. Затова лунните затъмнения понякога се наричат ​​„кървава луна“.

Защо луната става червена

Въпреки че този червен оттенък е най-поразителен по време на пълно лунно затъмнение, Луната ще потъне в алена светлина дори по време на частично лунно затъмнение.

И така, защо нашата луна става червена, а не черна, когато се скрие в сянката на Земята?

Този феномен е свързан с начина, по който се разсейва светлината. Явление, наречено разсейване на Релей, кара някои дължини на вълната на светлината да се разсейват повече от други. По-конкретно, дължините на вълната на светлината се разсейват най-много от фини частици, които са около една десета от дължината на вълната на светлината или по-малки.

По време на пълно лунно затъмнение Слънцето, Земята и Луната са идеално подредени, така че нашата синя планета възпрепятства слънчевите лъчи да достигнат Луната.

Светлинните лъчи могат да се пречупват около ръбовете на нашата планета, преди да бъдат отразени върху Луната. Но слънчевата светлина първо преминава през земната атмосфера и по време на това пътуване частиците в атмосферата разпръскват предимно синята светлина с по-къса дължина на вълната. По този начин оранжевата и червената светлина с по-голяма дължина на вълната осветяват лунната повърхност.

Изгревите също имат оранжев или червеникав оттенък. Кредит: Wikimedia Commons

Защо небето е червено при изгрев и залез

Слънцето е много близо до хоризонта по време на залез. Слънчевата светлина трябва да мине през по-дебел слой атмосфера, за да стигнете до земята. Повечето от синята светлина се отклонява, а червената светлина остава. Затова слънцето изглежда червено по време залез (виж илюстрацията). От друга страна, през деня слънчевата светлина минава през по-тънък слой от атмосферата и тогава синята светлина се отклонява по-малко и слънчевата светлина изглежда бяла. В същото време небето е пълно с разсеяна синя светлина и цялото небе изглежда синьo. .

Луната ще мени нюансите си по време на различните етапи на пълно лунно затъмнение, променяйки се от първоначалното сивкаво в оранжево и кехлибарено.

Атмосферните условия също могат да повлияят на яркостта на цветовете. Например допълнителни частици в атмосферата, като пепел от горски пожар или скорошно вулканично изригване, могат да накарат Луната да е в по-тъмен нюанс на червеното, обясняват от сайта на НАСА.

Следващото лунно затъмнение за тази година ще бъде на 8 ноември 2022 г. и ще е видимо в Азия, Австралия, Тихия океан и Америка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !