Covid-19: защо сме под карантина - отговори на този и други въпроси

Ваня Милева Последна промяна на 09 април 2020 в 00:59 10154 0

Кредит Unsplash

Вероятно темата за коронавируса вече е омръзнала на всички, но споровете в социалните медии продължават и още из мрежата се въртят достатъчно упорити митове като например "коронавирусът не е по-опасен от грип".

Събрахме осем от най-популярните въпроси, по които споровете са най-горещи.

1. Това е обикновен грип

Всъщност не е

Коронавирусът не е обикновен грип.

Той има два пъти по-голямо репродуктивно число R0  - 1,3 за грипа срещу 2-2,5, това означава, че е средно два пъти по-заразен,

Има 4 пъти по-дълъг инкубационен период (4 срещу 14 дни), в който човек може да разпространи инфекцията,

10 пъти по-висок процент на хоспитализация ( 2% срещу 19%) и

Има около 10 пъти по-висока смъртност.

Всеки фактор поотделно сам по себе си е неприятен, но комбинацията от всичко това е нещо доста убийствено, в буквалния смисъл на думата.

2. Всички ще умрем, смъртността е 21% 

Всъщност не е точно така

Това не е по-малко вреден мит от предишния. Много хора отварят www.worldometers.info/coronavirus и виждат следната картинка:

Числото 21% би ужасила неподготвения човек. Но всъщност това число няма нищо общо със смъртоносността от COVID-19.

Да разгледаме един прост пример. Да речем, че 100 души са се заразили с вируса. От тях 50% са безсимптомни, изобщо не отиват на лекар и не влизат в статистиката. От останалите 50, 20 са болни в лека форма и им е поставена диагноза остра респираторна вирусна инфекция. Останалите 30 са хоспитализирани, 5 от тях са диагностицирани с пневмония, останалите 25 са получили реални тестове за COVID-19. В резултат на това от тези 25, да речем, 5 са починали. Резултат: „20 възстановени, 5 починали, 20% смъртни случаи“ ще попаднат в официалната статистика на worldometers. Въпросът е: какво общо имат тези 20% с реалната смърт от коронавирус? Никаква. Като цяло може да се съмняваме, че това число има някакво физическо значение, по-скоро е показател за наличието на тестове за населението в определена държава. И между другото, тестове липсват навсякъде, не само в България, но и в САЩ или Великобритания, ситуацията е подобна.

Според различни оценки леталността от COVID-19 е 0,5-3%. Това също е много, но не и 21%. Освен това, според статистиката, около 50% от случаите обикновено са безсимптомни, а при хората на възраст 40-50 години леталността е около 0,4%.

3. Каква е разликата между смъртност и леталност

Този въпрос обърква много хора.

Смъртността представлява броят на смъртните случаи за 1000 души от населението годишно. По-скоро се използва като индикатор за качеството на здравната система.

Леталността е съотношението на броя на смъртните случаи към броя на случаите на заболяването и това е параметърът, от който обикновено се интересуват повечето хора. Но има и нюанс. Точният брой пациенти със заболяването е неизвестен, тогава точната леталност от коронавируса все още не е известна, което изяснихме в предишната точка.

4. Защо трябва да има карантина в България, ако има толкова малко смъртни случаи?

За да се отговори на този въпрос, та съпоставим кривата на броя на случаите за различни страни.

От тази графика могат да се направят няколко извода:

Важен елемент е вертикалната и хоризонтална логаритмична скала. Това означава, че всяка клетка съответства на 10-кратно увеличение - 100, 1000, 10000, 100000 и т.н. Благодарение на тази скала графиката на експоненциалния растеж се превръща в права линия.

Степента на растеж на броя на случаите е приблизително еднаква. Линията на страните, които са успели да овладеят кризата, рязко отива надолу. България изглежда се отклонява от общата тенденция, но не е сред държавите постигнали контрол върху епидемията. Вижте Япония - в един момент тя също сякаш е достигнала "платото", но отново се издига нагоре заедно с другите. 

В крайна сметка отговорът е прост - карантината е въведена, за да се предотвратят бъдещи смъртни случаи, дори ако сега са малко.

A ние имаме предимството, че можем да се поучим от грешките на другите, а не от собствените си, защото епидемията започна по-късно у нас.

Естествено малкият брой смъртни случаи у нас "вдъхновяват" някои да решат, че карантината си е свършила работата вече или че коронавирусът е "по-безопасен от грип", но трябва да се разбере, че ако се отменят мерките, 20-смъртни случаи днес лесно ще се превърнат в 200, после 2000 и т.н.

5. Карантината не работи

Това не е вярно

Първо, карантината не може да не работи. Ако намалим броя на контактите си, тогава шансовете за разпространение на вируса също са по-малки, освен ако хората разбира се спазват тази карантина и не си ходят на гости или на концерт.

Второ, важно е да се има предвид, че резултатите от карантината не се виждат веднага, а след 2-3 седмици. Това се дължи на инкубационния период и на факта, че обикновено не се тества веднага, а обикновено тези, които вече влизат в болницата с влошено състояние.

Нека видим диаграмите на новите случаи на ден в различни страни, където е въведена карантината

На всички графики моментът на „прелома“ е видим, когато експоненциалното увеличение на удвояването на случаите на всеки няколко дни се заменя с линейно, а след това и с намаляване. У нас извънредното положение бе въведено на 13 март, а намаляването на новите случаи като че ли се забелязва наистина след три седмици, но все още не е толкова изразена тенденция. Въпреки това фактът, че броят на новите случаи ще намалее, е несъмнен.

6. Кога ще приключи карантината?

На теория, когато броят на новите случаи на ден стабилно тръгне надолу. За съжаление, все още това не може със сигурност да се каже за България. Така че вероятно мерките ще продължат.

Но е важно да се има предвид, че ваксината се обещава не по-рано от една година, а реалният брой пациенти, които са били болни досега, при оскъдното тестване у нас, не е повече от 0.2% (около 15 хиляди на 7 милиона), така че някои ограничения вероятно ще останат дълго време. 

7. Коронавирусът е изкуствено създаден в САЩ, Китай и т.н.

Това не е вярно

Геномът на коронавируса вече е декодиран, естественият му произход от Китай е несъмнен. Интерактивните данни можете да видите тук: https://www.gisaid.org/epiflu-applications/next-hcov-19-app/.

А също прегледайте статиите: "Не, този вирус не е биологично оръжие", "Коронавирусът - изтекло биооръжие? История на патогените в биологичната война", "Бил Гейтс е създал коронавируса и още 5 фалшиви твърдения за епидемията", "Панголини може да са преносители на коронавируса"

Филогения на hCoV-19. Показани са 3123 от 3123 генома, декодирани между декември 2019 г. и април 2020 г.

Разпространение.

Разнообразие.

Геномна епидемиология на hCoV-19

8. Вирусът е с нас отдавна, всички са го преболедували

Това за съжаление не е вярно

В действителност около 50% от случаите на COVID-19 според статистиката са безсимптомни, а 80% не се нуждаят от хоспитализация и много такива случаи не са тествани, но не може да се говори за „колективен имунитет“. Според оценките на Имперския колеж в Лондон от 30 март приблизителният брой на заразените може да варира от 15% в Испания, 9% в Италия до 3% във Франция или 0,5% в Норвегия:

За България не е сред 11-те европейски държави, обект на проучването, но данните за нашата страна едва ли са много по-различни.

Възможността за повторно заразяване засега е съмнителна. Съобщените по-рано случаи за повторно заразяване бяха отречени, оказа се, че просто пациентите не са били доизлекувани.

Вторият въпрос е как да разберем дали някой е преболедувал COVID-19 или не. За това се разработват специални тестове за антитела, които ще бъдат приложени масово в Банско. 

На брифинга на 9 април бе съобщено, че тестването на представителна извадка от 1016 души служители на МВР е дало резултат за наличиете на антитела при под 1% от хората. Това означава, че още сме много далече от придобиването на "колективен имунитет" и съответно е много рано за облекчаване на мерките.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !