Д-р Ирина Шопова: Цивилизацията по нашите земи е по-стара от 7000 години

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 август 2016 в 10:27 16791 0

Кредит БНТ

Откритата в с. Рибен плочка с писменост.

Наскоро бе съобщено, че край плевенското село Рибен е открита писменост от 5000 години пр.н.е., която може да е най-старата в света. Откритието е направено от директора на историческия музей в Плевен, археологът д-р Володя Попов, информира БТА. 

Според Попов върху намерената плочка при село Рибен са нанесени писмени знаци, които предхождат писмеността на Шумерия и Египет, която се е появила 2000 години по-късно. Той обяснява, че откриването на този вид протописменост в Рибен, е доказателство, че първата форма на писмено предаване на информация е ставало точно тук - на Балканите и в България.

До момента в този район на страната са намерени около 120 подобни артефакти, което е "откритието на века за писмената комуникация на човечеството", според д-р Попов.

Обърнахме се към гл. ас. д-р  Ирина Шопова от Центъра по тракология "Проф. Александър Фол" към БАН за коментар за находката.

Какво всъщност е написаното на плочката от с. Рибен - писменост, протописменост или пиктографско писмо?

За Рибен мисля, че е писменост. Не казвам протописменост съзнателно, защото всичките тези "прото-" обозначения са остарели. И не е пиктографско писмо, по-скоро ако трябва да се търси паралел, нека да го нарекат линеарно.

Не е ли малко пресилено твърдението, че по нашите земи е имало цивилизация отпреди 7000 години, която изпреварва всички други древни цивилизации?

От около една година пиша книга за древната история на Югоизточна Европа и все повече се убеждавам, че датировките за България са крайно неточни и стари. Петото хилядолетие е доста интензивен период: Варна, Градешница, Хотница, Караново, Юнаците, сега Рибен - всичко това не се е появило за един ден, за да има обработено злато и писменост е нужна специализация с векове. В Северозападна България датировите ще стават все по-древни и със сигурност ще има още интересни находки.

Как е станало така, че на територията на днешна България се е появила най-древната писменост?

Златото от Хотница и Юнаците е по-старо от Варна, от Юнаците е известна "Мадона с младененца", т.е. със сигурност има оформена система от култови вярвания и социално разслоение в две направления - икономическа специализация (хора, които могат да изработват подобни предменти) и икономическо разслоение (хора, които притежават златните и луксозните предмети на култа).

При наличие на култ и "икономическа върхушка" следва появата на писменост.

Какво може да е записано на плочката? Религиозен текст?

Не е задължително да е само със сакрален характер, но може и да е.

Може и да има чисто икономическо предназначение - да се води отчет за богатството на владетеля.

А може и да е и двете, както е най-често.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !