19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

ДНК показа: Първият съвременен британец е бил с тъмна кожа и сини очи

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 февруари 2018 в 13:20 45280
Реконструкция на черепа на Чедърмен след ДНК анализ на 10 000-годишен скелет, показваща, че първите британци имат тъмна кожа и сини очи

Първият съвременен британец е имал тъмна кожа и сини очи, твърдят учени, след пълен ДНК анализ на останки на човек, живял преди 10000 години, съобщи phys.org.

Скелетът на древния човек, известен като "Чедърмен" (Cheddar Man), е открит в пещера в югозападната част на Англия през 1903 г.

В съвместен проект на Природонаучния музей на Великобритания и Университетския колеж в Лондон, учените пробиха 2 мм дупка в черепа и костите, и извлякоха материал за анализ.

Техните открития преобърнаха начина, по който по-рано бе изобразяван Чедърмен - с кафяви очи и светла кожа.

"Много изненадващо е, че британец преди 10000 години може да има комбинация от много сини очи, но наистина тъмна кожа", коментира Крис Стрингър (Chris Stringer) от Природонаучния музей, който през последното десетилетие анализира човешките кости, намерени в пещерата.

Резултатите показват, че по-светлата пигментация е характеристика на населението на Северна Европа, която идва по-късно, отколкото се смяташе досега. (повече: "Европейците са бели само от 8 хиляди години")

Племето на Чедърмен е мигрирало на Британския остров в края на последния ледников период и неговата ДНК е свързана с тази, намерена с останките на хора, открити в днешна Испания, Унгария и Люксембург.

Създателите на модела - Адри (вляво) и Алфонс Кенис. Бюстът на Чедърмен е направен с помощта на високотехнологичен скенер, който е бил предназначен за Международната космическа станция.

"Пещерата има много хубава, хладна, суха и постоянна среда, която в общи линии добре съхранява ДНК", заяви Селина Брейс (Selina Brace), спрециалист по древна ДНК в музея.

Бюстът на Чедърмен се допълва от дълга до раменете черна коса и късо окосмяване по лицето. Създаден е с помощта на 3D принтер.

Близо  три месеца бяха необходими за изработката на модела с помощта на високотехнологични скенер, който е бил предназначен за Международната космическа станция.

Алфонс Кенис, един от създателите на бюста, заедно с брат си Адри, заяви, че резултатите от анализа на ДНК са "революционни".

"Може би трябва да се откажем от идеята, че някой трябва да изглежда по определен начин, щом е еди къде си. Ние всички сме имигранти", добавя той.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.