Дървениците имат любими цветове

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 април 2016 в 09:27 21218 0

Дървениците имат силно предпочитание към конкретни цветове - идея, която може да се използва срещу неприятните насекоми, пише ВВС.

Според изследване, публикувано в Journal of Medical Entomology, кръвосмучещите насекоми обичат черно и червено, но мразят жълто и зелено.

Тази информация може да помогне за изработването на по-добри капани и примамки на насекомите. 

Екипът на д-р Корейн МакНийл (Corraine McNeill) извършва серия от експерименти в лабораторията си. Те поставят пред дървеници в петри с различни цветни "убежища", изработени от картон.

Трите експеримента за проверка на предпочитанията на дървениците. Източник: Behavioral Responses of Nymph and Adult Cimex lectularius (Hemiptera: Cimicidae) to Colored Harborages/Corraine McNeill 

Вместо да се скриват на случаен принцип, насекомите подбират убежища според техния цвят, показвайки предпочитание към черно и червено и избягвайки жълто и зелено.

Изследователите предполагат, че дървениците предпочитат червено, защото обикновено живеят в групи, а стават червени, когато се насмучат с кръв. Освен това, дървениците са нощни животни и това може би обяснява защо не харесват светлите жълто и зелено и вместо тях предпочитат черно. 

Резултатите от избор между 7-те цвята. Източник: Behavioral Responses of Nymph and Adult Cimex lectularius (Hemiptera: Cimicidae) to Colored Harborages/Corraine McNeill 

Къде се крият дървениците

Дървениците са малки, плоски, с овална форма, дълги до 5 мм, те са червени или кафяви на цвят, в зависимост от това кога за последен път са се нахранили. 

Те предпочитат да живеят в близост до храната си - кръвта. Те могат да се скрият в шева на вашия матрак или в рамката на леглото ви. Предпочитат плат и дърво пред пластмаса и метал.

Огледайте гънките на вашия матрак, следете за черни петна върху него - сухи фекалии от насекомите. Възрастните от тях могат да произвеждат неприятна миризма на мухъл. Проверете завивките за петна от кръв от смачкани дървеници. Обърнете внимание на всеки кожен обрив или сърбеж, той може да е от ухапвания от дървеници.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !