Дефицитът на витамин D е пряко свързан с деменцията

Ваня Милева Последна промяна на 17 юни 2022 в 08:41 10435 0

витамин D

Кредит НаукаOFFNews

Нови генетични изследвания показват пряка връзка между деменцията и липсата на витамин D.

Деменцията е една от основните причини за инвалидност и зависимост на възрастните хора по света, засягаща мисленето и поведението с напредването на възрастта.

Но ако може ли да се спре това дегенеративно заболяване?

Първото в света проучване от Университета на Южна Австралия може да направи това реалност, тъй като неговите нови генетични изследвания показват пряка връзка между деменцията и липсата на витамин D.

Изследвайки връзката между витамин D, характеристиките, показани с компютърна томография и магнитен резонанс, и риска от деменция и инсулт, проучването установи:

• ниските нива на витамин D са свързани с по-ниски обеми на мозъка и повишен риск от деменция и инсулт
• генетичните анализи подкрепят причинно-следствения ефект от дефицита на витамин D и деменцията.
• в някои популации до 17% от случаите на деменция могат да бъдат предотвратени чрез повишаване до нормални нива на витамин D (50 nmol/L).

Деменцията е хроничен или прогресиращ синдром, който води до влошаване на когнитивните функции. Около 487 500 австралийци живеят с деменция и това е втората водеща причина за смърт в страната. В световен мащаб повече от 55 милиона души имат деменция с 10 милиона нови случая, диагностицирани всяка година.

Менделова рандомизация

Менделовата рандомизация е метод за използване на измерени вариации в гени с известна функция за изследване на причинно-следствения ефект от модифицирана експозиция върху заболяването в наблюдателни проучвания. Терминът е предложен за първи път от Грей и Уитли през 1991 г. за метод, който може да получи безпристрастни оценки за ефектите от лечението на рак.

Оттогава терминът се прилага към проучвания, които използват генетични варианти, надеждно свързани с модифициран рисков фактор, за да се получат доказателства относно причинно-следственото влияние на рисковия фактор. Това се постига чрез свойствата, които притежават генетичните варианти, които ги правят неподатливи на обратна причинно-следствена връзка и объркване, което иначе затруднява епидемиологичните проучвания.

Публикуваното в The American Journal of Clinical Nutrition генетично проучване анализира данни от 294 514 участници от Британската биобанка (UK Biobank), изследвайки въздействието на ниските нива на витамин D (25 nmol/L) и риска от деменция и инсулт.

Основна причинно-следствена връзка е проверена с нелинейна менделова рандомизация (MR) – метод, използващ измерените вариации в гените за изследване на причинно-следствения ефект от модифицирана експозиция върху заболяването.

Констатациите са важни за превенцията на деменцията и оценяват необходимостта от премахване на дефицита на витамин D, смята професор Елина Хипьонен (Elina Hyppönen), старши изследовател и директор на Австралийския център за прецизно здраве на Университета на Южна Австралия.

„Витамин D е хормонален прекурсор, влиянието на който все повече се признава за широко разпространени ефекти, включително върху здравето на мозъка, но досега беше много трудно да се проучи какво би се случило, ако успеем да предотвратим дефицита на витамин D“, разказва проф. Хипьонен.

„Нашето проучване е първото, което изследва ефекта от много ниските нива на витамин D върху рисковете от деменция и инсулт, използвайки стабилни генетични анализи сред голяма популация."

„В някои контексти, където дефицитът на витамин D е сравнително често срещан, нашите открития имат важни последици за рисковете от деменция. Всъщност в тази популация от Великобритания наблюдавахме, че до 17% от случаите на деменция е можело да са били избегнати чрез повишаване на нивата на витамин D, за да бъдат в рамките на нормалния диапазон."

Констатациите са невероятно значими, като се има предвид голямото разпространение на деменцията по света.

„Деменцията е прогресивно и инвалидизиращо заболяване, което може да опустоши както индивиди, така и семейства“, коментира проф. Хипьонен. „Ако сме в състояние да променим тази реалност, гарантирайки, че никой от нас няма сериозен дефицит на витамин D, това също би имало допълнителни ползи и бихме могли да променим здравето и благосъстоянието на хиляди.“

„Повечето от нас вероятно ще са добре, но за всеки, който по някаква причина може да не получава достатъчно витамин D от слънцето, промените в диетата може да не са достатъчни и може да са необходими добавки."

Справка: Shreeya S Navale et al, Vitamin D and brain health: an observational and Mendelian randomization study, The American Journal of Clinical Nutrition (2022). DOI: 10.1093/ajcn/nqac107

Източник: Vitamin D deficiency directly linked to dementia
University of South Australia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !