05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Дефицитът на витамин D води до агресивен рак на простатата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 март 2016 в 10:26 86940

Според ново изследване на Северозападния университет в Чикаго съществува връзка между ниските нива на витамин D и агресивния рак на простатата при мъжете.

Благодарение на откритието на изследователи от Медицинския център към Северозападния университет в Чикаго сега въз основа на наличието или недостига на витамин D, лекарите ще могат да вземат решение дали пациентът има нужда от операция за отстраняване на простатата, съобщава сайтът на университета.

Изследването е публикувано в списанието Clinical Oncology. 

Тъй като ниските нива на витамин D също са свързани с други опасни заболявания и лошото състояние на костната тъкан, учените препоръчват всички мъже задължително да контролират съдържанието на този витамин в кръвта си.

Недостигът на витамин D се свързва с неправилното хранене или липса на слънчева светлина.

Изследването е част от по-голямо текущо проучване на 1 760 мъже в района на Чикаго, проследени за нива на витамин D и рак на простатата. В настоящото изследване са включени 190 мъже, със средна възраст 64 г., които са претърпели радикална простатектомия за премахване простатата между 2009-2014.

От тази група, 87 мъже са имали агресивен рак на простатата. Те са имали средно ниво от 22,7 нанограма на милилитър кръв витамин D, значително под нормалното ниво, което е над 30 нанограма / милилитър. 

"Много трудно е да се поддържа нормално ниво на витамин D, ако човек е принуден да работи в офис по цял ден", заяви в прессъобщение ръководителят на изследването, д-р Адам Мърфи (Adam Murphy). 

За да се поддържат нормални нива на витамин D в кръвта се препоръчва да се приема допълнително 600 IU (международни единици) на витамина на ден.  Адам Мърфи съветва мъжете, които живеят в райони с по-дълъг зимен период и липса на слънчева светлина да приемат ежедневно от 1000 до 2000 IU витамин D.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.