Дешифрираният свитък от Мъртво море съдържа календар

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 януари 2018 в 14:32 11318 0

Кредит Casey L. Olson/Oren Gutfeld

Изследователите разчетоха оцелелите надписи върху един от двата досега непубликувани Кумрански ръкописи, известни също като свитъците от Мъртво море.

Тези ранни еврейски записи на библейски текстове са създадени около 4 век преди Христа и предоставят безценна информация за историците.

Статията с описанието е публикувана в Journal of Biblical Literature.

Първите ръкописи на Кумран са открити през 1947 г. в пещери по брега на Мъртво море. Намерени са повече от 900 свитъци, някои от които съдържат най-старите известни текстове на еврейската библия - Танах, която става основа на Стария завет от християнската библия и в много отношения съвпада с него. Някои свитъци са пострадали от времето и се разпадат на фрагменти. Текстовете в тях са кодирани, което е доста необичайно, защото съдържат обща информация, която е била общоизвестна.

В изследването, описано в тази статия, свитъкът описва 364-дневен календар, който е използван от представители на сектата, написала Кумранските ръкописи, вероятно есените. Въпросът за календара е бил много остър сред евреите по време на епохата на Втория храм (516 г. пр.н.е. - 70 г. н.е.). "Лунният календар, който евреите използват и досега, е сложен", обясняват авторите от Университета в Хайфа, Израел. - "Необходимо е да се следи позицията на звездите и на луната и някой е упълномощен да взема решение кога настъпва нов месец и високосна година".

Фрагменти от Кумранските ръкописи. University of Haifa

"364-дневният календар е по-добър от лунния, тъй като броят на дните, се дели на 4 и 7, специалните дати винаги попадат в едни и същи дни - продължават изследователите. - "Кумранският календар не се променя и очевидно отразява възгледите на членовете на тази общност за съвършенство и святост. Освен календар в текста се говори за неспоменати в библията празници, освен Шавуот, свързан с реколтата от пшеница. Те са споменати и в други свитъци.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !