Диаманти и коприна са новият хит, но не в модата, а при лечението на рани

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 октомври 2020 в 08:14 2388 0

Кредит RMIT University

В копринените влакна (синьо), може да се вградят диаманти, които да покажат дали нови кожни клетки се развиват върху раната (кафяво) или има възникнала бактериална инфекция.

Инфекциите на раните са голям проблем при възстановяването от сериозни травми и изгаряния. Но свалянето на превръзките, за да се проверят раните, може да бъде изключително болезнено за пациента и да попречи на лечението. А при случай на инфекция, когато тя се разпространи дотолкова, че да стане видима, може вече да е трудно да бъде овладяна. 

Едно ново възможно решение на този проблем, публикувано в списание ACS Applied Materials and Interfaces, може да са миниатюрни диаманти, вплетени в копринени превръзки. 

Както тялото ни покачва температурата си в отговор на инфекциите, температурата около раните се повишава при възпаление. Достатъчно чувствителен термометър би могъл да извести за бактериална инфекция в раните, смята д-р Асма Халид (Asma Khalid) от Кралския технологичен институт в Мелбърн (RMIT University).

Подходящо разработените нанодиаманти се оказват изключително чувствителни сонди за температура. Когато са изложени на лазери със зелена светлина и микровълни, малките кристалчета светят в червено над определена температура. Халид и колегите й показват в своят труд потенциала на тези малки диаманти като топлинни сензори за рани. 

Диамантите са разработени така, че да включват и малки количества отрицателно заредени азотни атоми, които излъчват червена светлина при осветяване със зелена. Излъчването се засилва когато температурата е в диапазона между 25 и 50ºC, където попада и човешката телесна температура. Отговорът е толкова фино специфичен, че може да се използва като температурен сензор, точен до десета от градуса. 

Халид разказва, че нанодиамантите ще са втъкани в нишките на превръзките и няма да се доближават пряко до раната. Тъй като не всеки материал е достатъчно устойчив за тази цел, диамантите се вграждат в нишки обработена коприна, така че остават вплетени дълбоко във влакната и не могат да бъдат усетени.

Коприната има и други предимства като материал за раневи превръзки, коментира Халид. Тя позволява на кислорода да достигне до кожата и е прозрачна при съответните дължини на вълната, така че може да се наблюдава промяната в лъчението на диамантите. Още повече Халид добавя, че новите копринени мембрани с вградени нанодиаманти показват изключително висока антибактериална устойчивост на Грам-отрицателни бактерии, което има потенциал изобщо да предотврати много инфекции.

Въпреки че диамантите са скъпи, екипът използва за изследването си изкуствени диаманти на прах, които са на цена няколкостотин долара за 200 милиграма. За лечението дори на голяма рана е необходим едва един милиграм от материала, което прави метода достатъчно достъпен. 

Източник: IFLScience - Tiny Diamonds Allow Doctors To Check Wounds Without Removing The Dressing

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !