Днес е Световният ден на костенурките. Можем да им помогнем

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 май 2022 в 00:00 9894 0

Кредит Фондация „Геа Челониа”

Женска шипобедрена костенурка на предполагаема възраст около 70 г.

23 май се отбелязва като Световен ден на костенурките. Инициативата цели да привлече внимание към едни от най-древните същества на нашата планета.

Много култури почитат костенурката като символ на мъдрост, здраве, дълголетие, плодородие, издържливост, постоянство и благосъстояние. Нейната издържливост наистина е пословична, а дълголетието и – завидно.

Вярно, че в нашите ширини костенурките прекарват половината от живота си в сън, но това е неизбежно, заради зависимостта си от температурата на околната среда. И въпреки, че са столетници, малко от костенурките достигат дори до полова зрялост. Трябва да знаем, че едва 4 от 1000 бебета – костенурки стават на свой ред родители, а срещите между тях стават все по-редки заради тяхната силна уязвимост към бързо променящата се околна среда и най-вече заради нашето вмешателство.

Ето защо всяка страна, в която костенурките са все още част от биоразнообразието, трябва да вземе мерки за опазването на тези симпатични и безобидни влечуги.

Световният ден на костенурките се чества от 2000 г. насам, като организации в редица страни се стремят да повишат осведомеността по проблемите на костенурките, като същевременно помогнат за намаляване на екологичния натиск от търговията с домашни любимци, екзотичната хранителна индустрия, унищожаването на местообитанията и много други негативни фактори.

В нашата страна живеят два вида от общо 58 сухоземни костенурки.

Фондация „Геа Челониа” е устремила усилията си да помогне за оцеляването им. В Центъра за костенурки ежегодно се приемат стотици болни и ранени костенурки, които след успешно лечение и рехабилитация се връщат обратно в естествена среда. При центъра се излюпват около 200 бебета годишно, които също се освобождават в природата.

Освобождаване на излекуваните пациенти. Кредит: Фондация „Геа Челониа”

Днес ентусиастите, които се грижат за костенурките в центъра, имат нужда от приятели и съмишленици в тази нелека мисия.

Те призовават всеки, носещ в сърцето си любовта към природата и животните да се присъеди към тях, за да помогне в мисията им за лекуване и възстановяване на болните костенурки. А конкретно може да ги подкрепите като:

Кредит: Фондация „Геа Челониа”

• станете доброволец: https://geachelonia.org/podkrepi

• разпространите информация за кампания в социалните мрежи и сред приятелите си: https://geachelonia.org/daritelska_kampania

• осиновите пациент или бебе костенурка: https://geachelonia.org/opoznai_kostenurkite/osinovi_kostenurka

• дарите средства за лечението на пострадали или болни костенурки: https://geachelonia.org/daritelska_kampania

Центърът за костенурки приема бедстващи костенурки всеки ден без почивен ден. За посетители центърът отваря врати от първи юни до края на семпетмври. 

За повече информация посетете фейсбук страницата на центъра.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !