30 юни 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Днес е Световният ден на костенурките. Можем да им помогнем

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 май 2022 в 00:00 32010
Женска шипобедрена костенурка на предполагаема възраст около 70 г. Кредит: Фондация „Геа Челониа”

23 май се отбелязва като Световен ден на костенурките. Инициативата цели да привлече внимание към едни от най-древните същества на нашата планета.

Много култури тачат костенурката като символ на мъдрост, здраве, дълголетие, плодородие, издържливост, постоянство и благосъстояние. Нейната издържливост наистина е пословична, а дълголетието и – завидно.

Вярно, че в нашите ширини костенурките прекарват половината от живота си в сън, но това е неизбежно, заради зависимостта си от температурата на околната среда. И въпреки, че са столетници, малко от костенурките достигат дори до полова зрялост. Трябва да знаем, че едва 4 от 1000 бебета – костенурки стават на свой ред родители, а срещите между тях стават все по-редки заради тяхната силна уязвимост към бързо променящата се околна среда и най-вече заради нашето вмешателство.

Ето защо всяка страна, в която костенурките са все още част от биоразнообразието, трябва да вземе мерки за опазването на тези симпатични и безобидни влечуги.

Световният ден на костенурките се чества от 2000 г. насам, като организации в редица страни се стремят да повишат осведомеността по проблемите на костенурките, като същевременно помогнат за намаляване на екологичния натиск от търговията с домашни любимци, екзотичната хранителна индустрия, унищожаването на местообитанията и много други негативни фактори.

В нашата страна живеят два вида от общо 58 сухоземни костенурки.

Фондация „Геа Челониа” е устремила усилията си да помогне за оцеляването им. В Центъра за костенурки ежегодно се приемат стотици болни и ранени костенурки, които след успешно лечение и рехабилитация се връщат обратно в естествена среда. При центъра се излюпват около 200 бебета годишно, които също се освобождават в природата.

Освобождаване на излекуваните пациенти. Кредит: Фондация „Геа Челониа”

Днес ентусиастите, които се грижат за костенурките в центъра, имат нужда от приятели и съмишленици в тази нелека мисия.

Те призовават всеки, носещ в сърцето си любовта към природата и животните да се присъеди към тях, за да помогне в мисията им за лекуване и възстановяване на болните костенурки. А конкретно може да ги подкрепите като:

Кредит: Фондация „Геа Челониа”

- станете доброволец: https://geachelonia.org/podkrepi

- разпространите информация за кампания в социалните мрежи и сред приятелите си: https://geachelonia.org/daritelska_kampania

- осиновите пациент или бебе костенурка: https://geachelonia.org/opoznai_kostenurkite/osinovi_kostenurka

- дарите средства за лечението на пострадали или болни костенурки: https://geachelonia.org/daritelska_kampania


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.