Днес е историческото приближаване на New Horizons до Плутон

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 юли 2015 в 08:07 10559 0

Кредит Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Започна предстартовото броене, което ще доведе до нови открития на човечеството! Движейки се със скорост от 45 хил. км/ч New Horizons ще прелети край системата Плутон на разстояние само от 12,5 хил. километра в 14:49 българско време.

Откриване на нови хоризонти 

Според учените на НАСА, New Horizons вече е влязъл в историята като най-скоростният апарат, пускан някога от хората. Той ще е първият и дълго време единственият приближил се толкова близо до планетата джудже.

New Horizons е първият полет до пояса на Кайпер, гигантска зона на ледени тела и загадъчни малки обекти отвъд орбитата на Нептун. Този район е известен също като зона на малки ледени обекти в нашата Слънчева система. Плутон е най-известният ѝ член, макар и не най-големият. Ерида, открита през 2003 г., е почти същата по размер. Смята се, че има стотици хиляди ледени астероиди, над 100 км в диаметър, а също и един трилион комети. 

Какви са задачите на New Horizons при прелитането

Камерата Lorri ще направи множество снимки с резолюция от 70 метра на пиксел. Четиринайсет минути по-късно, тя ще сканира Харон от разстояние 25 000 км, както и четирите малки спътници - Хидра, Стикс, Никта и Цербер.

След промяна на мащаба, апаратът ще се насочи, за да направи снимки на Плутон на фона на слънчевия диск, което ще позволи да се получи окончателна информация за обкръжаващата го среда, пръстени или прах. В същото време, слънчевата светлина, отразена от Харон, слабо ще очертава Плутон.

Шестте други научни инструменти ще изготвят топлинна карта на двойката Харон-Плутон, ще проучат състава на повърхността и атмосферата и ще изследват взаимодействието на Плутон със слънчевия вятър. Всичко това ще стане в автоматичен режим, тъй като е невъзможно да се правят промени в програмата на преминаването заради близо 9-часово закъснение на двупосочната комуникация между Земята и сондата.

По време на прелитането, сондата ще бъде заета с фотографиране и събиране на научни данни, така че ще трябва да изчакаме до сряда 15 юли, за да видим подробен поглед на Плутон и неговите луни. Дори след като отмине, New Horizons ще бъде толкова зает, че прехвърлянето информация и снимки ще отнеме месеци.

Какво можем да видим

Искате ли да знаете повече за тази мисия? Изтеглете и инсталирайте интерактивното приложение "Eyes on Pluto" и след това кликнете върху бутона старт. След това ще бъдат показани няколко възможности, включително преглед на живо и предварителен преглед. Щракнете върху бутона Preview и се наслаждавайте на полета, който ще се проведе пред очите ви.

Излъчването по NASA TV за събитието ще започне днес, 14 юли, вторник, 14.00 българско време. Около 14:49 New Horizons ще бъде най-близо до планетата.

През по-голямата част от денонощието сондата ще бъде извън комуникация с екипа за управление на полета, тъй като ще трябва да събира данни за Плутон и луните му.

Най-важното
Всички новини