До 30 години ще видим края на смъртта

Александър Новков Последна промяна на 22 април 2015 в 16:17 5841 2

Кредит OFFNews

"До 30 години ще видим смъртта на смъртта", заяви един от основателите на „Singularity university” Хосе Кордейро на семинарa „Бъдещето на технологиите или технологии на бъдещето“, който се проведе в Софийския университет.

Основната тема на семинара беше какво можем да очакваме от технологиите през следващите 20-30 години.

Сред акцентите беше изкуственият интелект. Хосе Кордейро разказа какво представлява и как се развива и сподели, че очаква между 2029 и 2045 година той да достигне капацитета на човешката интелигентност, което ще бъде най-невероятното нещо на планетата след началото на живота.

Според него 2045 ще е годината, в която човечеството ще достигне безсмъртието. Благодарение на развитието на технологиите през последните 30 години човечеството е направило по-голям прогрес отколкото през цялата си досегашна история и това е едва началото - тепърва скоростта на развитие ще се увеличава.

Невероятният прогрес, който наблюдаваме в момента, не е свързан само с компютрите. Той може ясно да се забележи във всички сфери на науката, като за пример бяха дадени биотехнологиите. Хосе Кордейро показа уред за определяне на човешкия геном, разработван в продължение на повече 20 години, който може да ни каже всичко за нас: от къде са дошли предците ни, към какви заболявания сме предразположени и какъв е шансът да се разболеем.

В скоро време ще имаме възможността изцяло да контролираме какви деца ще се раждат, като моделираме гените им. Според него това ще бъде достъпно за масово потребление в близките 10 години, като ще промени завинаги медицината, превръщайки я от наука за лекуване в средство за предотвратяване на болестите.

Ученият заяви, че ако една технология не изглежда като магия, значи тя не е достатъчно напреднала. Една от магиите, които според него ще видим през следващите 30 години, е контролът върху стареенето. Очакванията са дотогава да създадем безсмъртни клетки, които никога не остаряват. Пример за съществуващи такива в момента са клетките на болестта Левкимия. Те не остаряват и не умират, а само се размножават, ако не бъдат отстранени оперативно.

През последните 10 г. са провеждани експерименти върху различни животни, като са успели да удължат живота им между 3 и 6 пъти и скоро тази технология ще може да бъде прилагана върху хора, като е напълно възможно ние да сме първото безсмъртно поколение.

По време на семинара той отдели време да говори и за бъдещето на комуникациите. От години се работи върху телепатията. Именно тя трябва да замени сегашният вербален начин на комуникация, който Кордейро нарече първобитен. Според него както сега хората са свързани помежду си чрез интернет, така в близкото бъдеще мозъците ни ще бъдат свързани в нов тип мрежа, която ще ни позволи да обменяме информация по съвсем различен начин. В момента се работи над устройства, които ще свързват очите ни с виртуалния и реалния свят.

До 2020 година най-късно се очаква интернет да стане безплатен и достъпен в абсолютно всяка точка на планетата, като върху този проект работят в съревнование интернет гигантите Гугъл и Фейсбук.

Мозъкът, който е считан за най-сложното нещо във вселената, вероятно ще бъде разгадан до 10 години. През последните 4 десетилетия той е обект на усилено изследване и човечеството вече е на финалната права към неговото пълно разбиране и с него ще започне нова ера в човешката история. В Япония правителството вече финансира програма, чиято цел е да бъде създаден изкуствен мозък. Очакванията са тя да бъде достигната най-късно до 2045 година.

За финал на семинара беше обърнато внимание на роботиката. Отбелязан бе огромният прогрес направен през последните години и очакванията за следващите десетилетия. През следващата година в Швейцария ще се проведе първата олимпиада за хора с роботифицирани подобрения или така наречените киборги, а през 2020 г. и първата такава изцяло за роботи в Токио. Очаква се именно това развитие да е сред ключовите фактори в следващия етап на човешката еволюция и ще помогне да се надхвърлят ограниченията, които са пред нас в момента.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.04 2015 в 10:16

Косата ми настръхва от тези перспективи.(ОТ УЖАС)!

22.04 2015 в 20:33

Толкова глупости на едно място скоро не бях чел

Г1 "изкуственият интелект ... , че очаква между 2029 и 2045 година той да достигне капацитета на човешката интелигентност, което ще бъде най-невероятното нещо на планетата след началото на живота."
Това няма как да стане заради алгоритмично нерешимите задачи. Но ако стане няма да е най-невероятното а ще е началото на края на хората. При това не ефектно като в Терминатора а далеч по-банално, ако някой или нещо мисли вместо теб защо да мислиш и решаваш далеч по-лесно е да не мислиш, и мисленето трябва да се тренира. Ще станем по-тъпи от елоите и в най-добрият случай ще сме живи роботи, или още по-лошо маймуни каквито сме си в зоопарка, или още по-лошо изтребени.

Г2. "Според него 2045 ще е годината, в която човечеството ще достигне безсмъртието." Да умреш има огромен смисъл така освобождаваш мястото си на децата си т-е на следващото поколение, това да не искаш да умреш е върхова форма на егоизъм, но и тя е лечима. Ако не сте съгласни с това тогава по грубия начин ще ви го обясня "За какво да ти е да живееш вечно ако ху.я ти не става. Както в гръцката легенда за една нимфа която измолила от Зевс вечен живот за своя любим простосмъртен мъж. Зевс който си е гадняр, и дал точно каквото искала само че този мъж остарял а не умирал и се превърнал в мрънкащ старец та нимфата го зазидала в една пещера там да си пъшка и охка вечно понеже неумира. А на всяка млада жена и се е.е."

Г3 "В скоро време ще имаме възможността изцяло да контролираме какви деца ще се раждат, като моделираме гените им. " Тогава те няма да са ваши деца - идваме в света на Гатака. Всеки богаташ ще си проектира голям к-р.

Г4. "Телепатия" и висока скорост на обмен на данни за какво ни е? Стивън Хокинг говори/пише със 4 думи в минута, можете ли да кажете за Вселената толкова много като него? Т-е скоростно празнословие ?!

Единствената свесна приказка е била за безплатния интернет.

Предполагам всички са ръкопляскали от кеф ... че ще живеят вечно за сметка на децата си изяждайки тяхното бъдеще и съсипвайщи ресурсите на планетата ...