19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Древните маи са пушили не само тютюн

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 януари 2021 в 00:01 48610
Фронтален и страничен изглед на панелна колба от тип Muna (750-900 г.н.е.) с отличителна украса с назъбени ръбове. Кредит: WSU

Изследователи от Университета на Вашингтон откриха са идентифицирали следи от растение, което не е тютюн в останки, взети от 14 миниатюрни керамични съда за дрога на древните маи.

Индианските шамани са общували със свръхестествени същества често с помощта на психоактивни растения. Тъй като са смятани за свещени, учените предполагат, че достъпът до тях е бил ограничен и вероятно такива смеси за пушене са се съхранявали в специални съдове. Най-вероятните "кандидати" за ролята на такива съдове са така наречените veneneras ("бутилка с отрова"; в тях се съхраняват лекарства, тютюн, бои и отрови), миниатюрни керамични съдове, откривани и на археологически обекти на древните маи.

Погребани преди повече от 1000 години на полуостров Юкатан в Мексико, съдовете съдържат и химически следи, които очаквано говорят за присъствието на два вида сушен тютюн, Nicotiana tabacum и N. rustica. Но освен тях, във "Veneneras" са открити и микроскопични останки от Tagetes lucida - мексикански естрагон или мексикански невен. Изследователският екип, ръководен от антрополога Марио Цимерман (Mario Zimmermann), смята, че мексиканският невен е бил смесен с тютюна, за да направи пушенето по-приятно.

„Въпреки че е установено, че тютюнът е широко използван в цяла Америка преди и след европейския контакт, доказателствата за други растения, използвани за медицински или религиозни цели, остават до голяма степен неизследвани“, разказва Марио Цимерман.

Преди това идентифицирането на тези растителни останки в древните съдове са откривани малък брой биомаркери, които включват никотин, анабазин (алкалоид, получен от няколко растителни вида, включително тютюн), котинин (тютюнев алкалоид) и кофеин. Сега, благодарение на новите изследователски методи, тази празнина в знанията може да бъде запълнена.

Откриването на съдържанието на съдовете дава по-ясна картина на древните практики на употреба на наркотици на маите. Изследването, публикувано в Scientific Reports, също проправя пътя за бъдещи проучвания, разследващи други видове психоактивни и непсихоактивни растения, които са били пушени, дъвчени или кадени от маите и други доколумбийски общества.

Справка: Mario Zimmermann et al, Metabolomics-based analysis of miniature flask contents identifies tobacco mixture use among the ancient Maya, Scientific Reports (2021). DOI: 10.1038/s41598-021-81158-y

Източник: Scientists identify contents of ancient Maya drug containers, Will Ferguson, Washington State University


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.