Древногръцкият Партенон е носил грешно име от векове, твърди нова теория

Ваня Милева Последна промяна на 21 декември 2019 в 00:54 17949 0

Кредит Wikimedia Commons

Партенонът.

Древногръцкият храм Партенон, разположен на хълма на Акропола в столицата на Гърция, е един от най-известните паметници на античността. 

Но излиза че в продължение на много векове той е наричан погрешно според учени от Университета в Утрехт, Холандия.

Археологът от Утрехтския университет Янрик ван Рукхайзен (Janric van Rookhuijzen) твърди, че сградата е била известна в древногръцки времена като Хекатомпедон (Hekatompedon) - всъщност така древните гърци са наричали мраморния храм, построен в чест на Атина, богинята-воин на мъдростта, от архитекта Каликрат през 447-438 г. пр.н.е.

Интригуващото твърдение е публикувано наскоро в American Journal of Archaeology и холандската версия на списание National Geographic/

„Хекатомпедон“ е името, което гърците са използвали за обозначаване на храмове с дължина от сто стъпки, тъй като името произлиза от етимологията на гръцките думи за „сто“ (hekaton) и крак (pous). Името Хекатомпедон се появява в архиви, датирани отпреди 2500 години, казват учените.

Ван Рукхайзен твърди в своето проучване въз основа на археологически данни и старогръцки текстове, че името „Партенон“ е станало популярно през римския период и наистина в Акропола е имало храм Партенон, но той е бил по-различен, по-малък от този.

Истинският Партенон всъщност е бил съкровищница, в която са извършвали жертвопиношения на богинята Атина и където са се съхранявали музикални инструменти, персийски мечове и други реликви.

Днес той е известен като Ерехтейон - той се намира на около 100 метра от главния храм и е построен няколко десетилетия по-късно.

Холандският археолог твърди, че именно Ерехтейонът трябва да е носел името си от Кариатидите, които са били „партени” (девици).

Следователно, неговата обосновка е, че тъй като това е бил храмът, в който са били поставени „партените“, Ерехтейонът трябва да е бил храмът, кръстен на тях, тоест „Партенон“.

Ерехтейон. Снимка: Wikimedia Commons

„Хекатомпедон означава „храм дълъг сто фута“, а основната камера на големия храм е наистина точно 100 фута или 100 пуса - πούς, гръцки аналог на стъпало и крак, отбелязва Рукхайзен. "Името Хекатомпедон е трудно за произношение. Това може да е причината името Партенон да придобие популярност. ... Моите гръцки приятели и колеги, разбира се, първоначално не ми повярваха. Но сега казват, че моята теория е заслужава внимание".

„Храмът е описан в римски документи. Текстовете споменават много съкровища, на които никой не е обърнал особено внимание. От друга страна, посочените обекти са ни известни само от инвентара на Партенон. Никой никога не е направил връзка, защото хората винаги са мислели, че съкровищницата е в големия храм. Но няма друг възможен извод: Партенонът е бил част от малък храм“, смята Рукхайзен.

Разбира се, остава по-широкоразпространеното мнение, че Партенонът е кръстен на богинята Атина, която е наричана от древните гърци богиня - девица или Атина Партенос.

Справка: The Parthenon Treasury on the Acropolis of Athens, American Journal of Archaeology

Източник: The Parthenon Has Had the Wrong Name for Centuries, New Theory Claims

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !