Дрон лети за първи път в гигантски кратер в Сибир (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 02 март 2021 в 00:00 12151 0

Първият по рода си 3D модел на най-новата могила от вечно замръзналата почва, експлодирала през лятото на 2020 г. на полуостров Ямал. Кредит: Василий Богоявленски

Изследователският полет на дрон в огромен кратер от експлозия на метан на полуостров Ямал в Северозападен Сибир, ще хвърли нова светлина върху тези зловещи гигантски дупки и позволи създаването на първия 3D модел на подобен обект, съобщава The Siberian Times.

Около 20 големи кратера са се образували през последните години след взривяването на издутите могили в районите на руската Арктика. Счита се, че причината е натрупването на метан, което предизвиква експлозии, изпращащи лед и замръзнала почва на стотици метри от епицентъра им.

През лятото на 2020 г. изследователи от Института за изследвания на петрола и газа (OGRI) на Руската академия на науките и техни колеги от Института за наука и технологии „Сколково“ (Skoltech) изследват най-новия известен 30-метров кратер издълбан от избухнал газ на полуостров Ямал през лятото на 2020 г.

За екипа е било важно да стигнат бързо до него, защото тези дупки бързо се пълнят с вода, превръщайки се в езера.

3D модел на повърхността и подземната кухина. Снимка: Василий Богоявленски; видео на най-новата експлодирала (лятото 2020) могила във вечно замръзналата почвае от Евгений Чувилин / Skoltech

Изглежда ключовата констатация е, че учените са идентифицирали две кухини, пълни с газ, в изпъкналата могила, които са се слели в една и след това са експлодирали. Ръководителят на експедицията професор Василий Богоявленски, заместник-директор на OGRI, заяви: „Това „подземно въздушно проучване“ на кратера С17 бе най-трудната задача, която някога съм срещал в Арктика.“

В него участваше ученият и сертифициран пилот - Игор Богоявленски, „който трябваше да легне на ръба на кратера с височина на 10-етажна сграда и да виси надолу с ръцете си, за да контролира дрона.

 „На три пъти бяхме на крачка да загубим дрона, но успяхме да получим данните за 3D модела“, споделя Игор Богоявленски.

Те са получили около 80 изображения от дрона на 30-метровия кратер.

Въздушна снимка на кратера C17 и снимки на неговите пещери, направени от вътрешността на кратера. Снимки: Игор Богоявленски

„Не можахме да видим всичко отгоре, особено пещерите, възможните пещери в долната част на кратера. Можете ясно да видите всичко това в 3D модела", обяснява професор Богоявленски.

"Нашите резултати недвусмислено предполагат, че кратерът е формиран ендогенно, с топене на лед, динамична нарастваща могила поради натрупване на газ и експлозия".

Изследователите използват данните за изграждане в 3D модел, базиран на уникалните изображения на дрона от вътрешността на кратера.

Те успяват да наблюдават добре запазена продълговата ледена кухина, където се е натрупал газът.

Както съобщават в Geosciences Journal, техните доказателства сочат, че „първоначално не една, а поне две кухини са били образувани в масивния лед.

„С увеличаването на размера им тези кухини се сливат в едно подземно пространство с елипсовидно дъно.“

Ямалов кратер C-17: 3D модел на повърхността и подземната кухина. Снимка: Василий Богоявленски. По-подробен поглед върху структурата на стените на кратера С-17, изобразени от Василий Богоявленски, Роман Никонов, Евгений Чувилин

Д-р Богоявленски изчислява, че обемът на слятата кухина е 7500 кубически метра.

"При налягане от около 15-20 атмосфери това ни дава приблизително 112 000-150 000 кубически метра газ", смята професор Богоявленски..

„Стигнахме навреме, за да намерим обекта в почти девственото му състояние, без да е изпълнен с вода.

- Второ, гигантската подземна кухина в леда е уникална сама по себе си.

- Запазена е част от ледения купол на тази кухина.

„Преди експлозията той имаше кръгъл купол, а дъното му беше елипсовидно, удължено на север, със съотношение на оста около 1 до 4,5.

"От това, което знаем, можем да кажем, че кратерът C17 е свързан с дълбок разлом и аномален наземен топлинен поток".

Въздушна снимка на кратера C17 от височина 50 м над морското равнище. Снимка: Игор Богоявленски

Това предполага, че причината за това изригване се крие отчасти по-дълбоко от метана, натрупващ се близо до повърхността поради скорошно размразяване на горните слоеве на вечната замръзналост.

3D моделите позволиха на учените да картографират сложната и интригуваща форма на подземната кухина, която изглежда се е образувала между 15 май и 9 юни 2020 г.

За първи път е видян от хеликоптер на 16 юли.

Това е време от годината, когато снегът се топи и горните слоеве на земята се нагряват. Смята се, че това е допълнителен важен фактор за поне някои от експлозиите.

Изследователите на Skoltech са успели да проучат криогеоложките условия на кратера заедно със състава на вечната замръзналост.

Те изследват и материала, изхвърлен от кратера, и температурните условия на дъното на дупката.

Въздушно изображение от взривената могила, ортофотокарта и цифров модел на височините в района на кратер С17. Снимка: Игор Богоявленски

„Тази информация ще хвърли светлина върху условията и формирането на тези необичайни обекти в Арктика“, коментира д-р Евгений Чувилин, водещ изследовател от Skoltech.

„Новият кратер е впечатляващ в идеалното си запазено състояние, най-вече конусообразният връх, където материалът, изхвърлен от експлозия от (и) външните части на издигналата се могила“

Стените са били „невероятно добре запазени“, както и газовата кухина в заледеното дъно на кратера.

Д-р Богоявленски и неговият екип са идентифицирали на полуостров Ямал над 7185 издути арктически могили, част от които има риск от експлоадират в регион, който има запаси от природен газ, жизненоважни за доставките в Европа. „Пет до десет процента от тези 7185 могили са наистина опасни“, отбелязва професорът.

Съвременното руско пристанище за износ на втечнен природен газ Сабетта е сред местата, застрашени от „тиктакащите газови бомби със закъснител“.

Д-р Богоявленски призовава за по-неотложен мониторинг на така наречените могили на брега и в морето.

Справка: New Catastrophic Gas Blowout and Giant Crater on the Yamal Peninsula in 2020: Results of the Expedition and Data Processing
Vasily Bogoyavlensky et al., Geosciences 2021, 11(2), 71; https://doi.org/10.3390/geosciences11020071

Източник: Drone flies inside giant Yamal permafrost crater for first time, dipping 15 metres below the surface, The Siberian Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !