29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Дрождите помагат само на "роднините" си

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 октомври 2015 в 10:51 92021
Снимка: www.finedininglovers.com

Открит е изненадващ механизъм за взаимопомощ у дрождите, който е само за "свои хора", твърдят учени от университета в Кеймбридж и Института Франсис Крик (Великобритания), работещи под ръководството на д-р Маркус Ралсер (Markus Ralser).

Статия за това е публикувана в списанието eLife, а за откритието се разказва в прессъобщение от университета в Кеймбридж.

Ралсер и колегите му отгледали цяла колония дрожди от една родителска клетка, като още в самото начало, с помощта на генетични манипулации, са я програмирали така, че всяко ново поколение да губи способността самостоятелно да изработва определено жизнено важно за клетките вещество - аминокиселини или ДНК бази. Въпреки това, колония нараствала и се развивала не по-зле от обикновените. Това предполага, че клетките на дрождите си обменят помежду си необходимите вещества.

В същото време, ако в такава колония се вкара дрождивва клетка от същия вид, също изпитваща недостиг на важни вещества, но от друга колония, тя умирала от глад. Това означава, че с "чужди" дрожди хранителни вещества не се споделят.

"Откритото от нас сътрудничество между клетките играе важна роля в живота на дрождите, с чиято помощ получаваме бира, вино и храна," - коментира Кейт Кембъл (Kate Campbell), един от съавторите на изследването. "Този механизъм е много важен за всички еукариоти (т.е. живи същества, които имат в своите клетки ядро), включително животни, растения и гъби."

Дрождите са едноклетъчни гъби и са сред най-изучаваните еукариоти в микробиологията. 

Откритието може да има няколко практически приложения. Първо, в производството на различни органични вещества с помощта на дрожди, включително биогорива, ваксини и хранителни добавки. На второ място, в борбата срещу гъбични заболявания, като патогенната дрожда Candida albicans, чиито общности също си помагат помежду си при изхранването и при преодоляването на имунната система.


поп Дръвчо 29.10 2015 в 18:39 1
+ 11
- 0
Досущ като български чиновници - стремят се към сладкото, помагат на роднините си и след тях остава съмнителна миризма.

А иначе му е любопитно на дедо поп - на кой етап двата края на колонията губят "чувството за общност" ?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.