Двама пациента с коронавирус са давали положителен тест за денга, въпреки че нямат това заболяване

Тропическата треска денга и коронавирусната болест 2019 (COVID-19) е трудно да се разграничат

Ваня Милева Последна промяна на 11 март 2020 в 00:01 11984 0

Националният център по инфекциозни болести към болницата Tan Tock Seng в Сингапур. Тук са установени двама пациенти от Covid-19, които са тествани положително за денга. Кредит: KUA CHEE SIONG

Тропическата треска денга и коронавирусна болест 2019 (COVID-19) е трудно да се разграничат, тъй като имат общи клинични и лабораторни характеристики, според новопубликувано изследване в авторитетното научно списание The Lancet.

В доклада са описани двама пациенти от Сингапур, които са дали фалшиво положителни резултати от бързо серологично изследване за денга и са били лекувани като пациенти с денга, докато не се установи, че имат тежка инфекция на остър респираторен синдром на новия коронавирус (SARS-CoV-2), причинител на болестта COVID-19.

Единият пациент е 57-годишна жена, за която се твърди, че е първият пациент в Сингапур, който се е заразил както коронавируса, така и с денга. Другият е мъж, също на 57 години.

Автор на документа са група лекари от Националната университетска здравна система, Многопрофилна болница Ng Teng Fong, поликлиники и Института по опазване на околната среда.

Лекарите заявиха, че двата случая подчертават важността на разпознаването на фалшиво-положителни резултати от денга при пациенти с Covid-19. Тези с денга обикновено имат температура и обрив, но за разлика от пациентите на Covid-19, нямат такива респираторни симптоми като хрема, кашлица или болки в гърлото.

"Ако не се вземе предвид Covid-19 поради положителен резултат от бърз тест за денга, това ще има сериозни последици не само за пациента, но и за общественото здраве", коментират авторите.

„Ние подчертаваме спешната необходимост от бързи, чувствителни и достъпни диагностични тестове за Sars-CoV-2, които трябва да бъдат много точни, за да защитят общественото здраве“. ( Sars-CoV-2 е новият коронавирус, който причинява болестта Covid-19).

Към февруари тази година в Сингапур са регистрирани 3264 случая с денга.

Най-малко 160 души се разболяха в Сингапур заради коронавируса.

И двамата пациенти в доклада са тествали положително за денга и са били лекувани като пациенти с денга, докато не се установи, че са заразени с коронавируса.

Мъжът е посетил болница на 9 февруари с кашлица, треска и нисък брой на тромбоцитите в кръвта. Тестван е отрицателно за денга и е бил изписан, но посетил друга клиника, когато симптомите му се влошили.

Вторият тест за денга дава положителен резултат и мъжът е откаран в болница за денга и влошаваща се кашлица. Имал е също затруднения с дишането.

Впоследствие е установено, че мъжът има Covid-19, a  и повторните тестове за денга се оказват отрицателни.

Подобно на него, жената е получила положителен резултат от теста за денга, когато отива в болница на 13 февруари с лека кашлица, треска, диария и мускулни болки. Изписана е за лечение като амбулаторна.

Но се връща два дни по-късно, когато симптомите й се влошават и е приета в болница като пациент с денга. Тя има затруднено дишане три дни след приемането си и е тествана положително за коронавирус. Лекарите повтарят теста за денга, който се оказва отрицателен, а по-ранната кръвна проба също е отрицателна.

Това потвърди фалшивите положителни резултати за денга, казват авторите в своя документ.

Справка:

Covert COVID-19 and false-positive dengue serology in Singapore, Gabriel Yan, Chun Kiat Lee, Lawrence T M Lam, Benedict Yan, Ying Xian Chua, Anita Y N Lim et al., Published:March 04, 2020 DOI: https://doi.org/10.1016/S1473-3099(20)30158-4

Източник

2 coronavirus patients test positive for dengue despite not having the mosquito-borne disease, StraitsTimes/Singapore

Най-важното
Всички новини