30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Две небесни тела се движат към Земята

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 декември 2016 в 17:07 278070
Снимка: NASA/JPL-Caltech

Забравете фойерверките - има по-вълнуващи неща в небето - в навечерието на Нова година НАСА обяви, че в момента може да се забележи комета, която преминава през вътрешната част на Слънчевата система.

Тя ще бъде толкова ярка през следващата седмица, че ще може да се види в нощното небе с помощта на бинокъл, разказва Science Alert.

Едното от тези небесни тела със сигурност е комета, а другото - или астероид, или комета.

Кометата е открита първо от мисията NEOWISE на НАСА през октомври, а нейната траектория в момента преминава на безопасно разстояние от Земята и се доближава към Слънцето Но отдалечавайки се от нас, тя ще стане толкова ярка, че ще можем да я видим с помощта само на бинокъл, а може би дори с невъоръжено око.

Кометата, наречена  C/2016 U1 NEOWISE, "има вероятност да стане видима с добър бинокъл, въпреки че не можем да бъдем сигурни, тъй като яркостта на кометата е пословично непредсказуема", заяви Пол Чодас (Paul Chodas), ръководител на Центъра за изследвания на близопрелитащи до Земята обекти (Near-Earth Object - NEO) към НАСА.

Кометата ще се вижда на югозапад, малко преди разсъмване от утре, 1 януари, а на 14 януари тя ще достигне своята най-близка точка до Слънцето, като ще бъде разположена вътре в орбитата на Меркурий.

И така, какво може да очаквате да видите? Нещо малко като на тази снимка на кометата, която е направена с телескоп на 23 декември в Австрия:

Michael Jäger/Universe Today

Вторият обект, на име 2016 WF9, ще достигне орбитата на Земята на 25 февруари. Диаметърът на небесното тяло е около 0.5 - 1 километър. Ще премине на разстояние 51 милиона километра от нашата планета и също няма да представлява опасност за нея


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.