Двигател на Blue Origin ще замени руските РД-180 за ракетите на съперника на SpaceX

Ваня Милева Последна промяна на 06 юли 2020 в 08:37 5328 0

Двигателите РД-180 и ракетата Atlas-V. Кредит: Wikimedia Commons

Компанията конкурент на SpaceX на Илън Мъск United Launch Alliance съобщи в Twitter, че е получи първия ракетен двигател BE-4 от Blue Origin, който ще замени руския РД-180.

Двигателят не е сериен, ще се използва за тестване с ракетата носител, заяви говорителят на Blue Origin пред Space News. BE-4 използва течен кислород и втечнен природен газ за гориво и генерира 75 000 конски сили.

Двигателят е разработен от Blue Origin с известна финансова подкрепа от ULA.

Компанията планира да достави втори BE-4 преди края на юли.

ULA си поставя за цел през 2021 г. да стартира първата си мисия Vulcan Centaur, което е наложително за ULA, тъй като се опитва да спечели един от двата договора, които американските космически сили ще сключат това лято за изстрелване на десетки спътници за национална сигурност между 2022 и 2027 година.

Според източници на Space News бъдещето на компанията е обвързано с успеха на Vulcan Centaur и няма място за грешки, когато става въпрос за основния двигател.

С руските двигатели РД-180 се оборудват ракетите от серията Atlas. Те ще бъдат заменени с ракетата носител Vulcan, предполага се, че двигателят BE-4 ще работи на първата степен.

Според анализатори, Atlas се използва за "критични за мисията космически изстрелвания, извършвани в интерес на националната сигурност на САЩ", твърди РИА новости.

Списание National Interest пише, че законът задължава ВВС на САЩ да се откажат от използването на РД-180, но според прогнозите на изданието това няма да се случи по-скоро от 2024 година.

Първият РД-180 е доставен в САЩ през 1999 г.

Повече от половината руски ракетни двигатели, произведени от НПО "Енергомаш", са били за други страни, като основната част са доставки за САЩ - РД-180 за United Launch Alliance и РД-181 за Orbital ATK.

Източници: 

Blue Origin delivers the first BE-4 engine to United Launch Alliance, Space News

США получили замену российским двигателям РД-180,  РИА новости

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !