"Джакузи на отчаянието" - солено езеро под океана убива всичко (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 ноември 2016 в 14:50 16100 0

Кредит EVNautilus/YouTube.

Екип от учени е открил странно и смъртоносно езеро на 1 километър под повърхността на Мексиканския залив. 

Да, точно така - езеро в океана, при това с умопомрачително висока концентрация на сол, както и разтворен метан.

Това означава, че всяко същество, имало нещастието да попадне в него, ще бъде моментално умъртвено, разказва ZMEScience.

Езерото, наречено "джакузи на отчаянието", се наблюдава за първи път през 2014 г. с помощта на "Херкулес", дистанционно задвижван подводен робот. Една година след откриването му, учените се опитват да надникнат отблизо на соленото езеро с помощта на трима изследователи на подводницата "Алвин".

Техните открития, публикувани в списание Oceanography, показаха, че подводният басейн е пълен с живи бактерии и солни отложения.

"Това бе едно от най-удивителните неща в дълбините на морето. Може да слезете на дъното на океана и да намерите езеро или течаща река. Ще се почувствате сякаш не сте на този свят ", заяви пред Seeker Ерик Кордес (Erik Cordes), доцент по биология в Университета Темпъл, открил и проучил басейна.

Кръглият басейн има размер около 30м и около 3.5 м дълбок.  Водата в басейна е и сравнително по-топла от околната, около 18º С, в сравнение с 4º С. Водите му са четири до пет пъти по-солени от околните, а нищо неподозиращите морски животни, влизат в басейна и умират веднага. 

Фотоколаж на "Джакузито на отчаянието" в Мексиканския залив, съставен от около 2000 снимки. Снимка: Oceanography, vol. 29, no. 1, supplement

Кой би оцелял в такива условия? Все пак някои същества обитават това "езеро на смърта" - специално приспособени бактерии, скариди и тръбни червеи. Вероятно тези същества привличат други, които след това, попадайки в тези адски условия, загиват.

Друг интересен момент е, че подобни условия има и на Европа. Този спътник на Юпитер с неговия силно солен океан може да е убежище на подводен извънземен живот.

"Има хора, които търсят такива екстремни местообитания на земята като модел какво може да открием, когато отидем на други планети," - коментира Кордес. 

Това подводно езеро не е единствено. Има няколко подводни езера, особено в региона на Мексиканския залив. Те имат свои собствени брегове. Солените води на тези езера всъщност е местообитание на уникална фауна, адаптирана към една невероятна среда.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !