"Джеймс Уеб" откри първия кандидат за експлозия на свръхнова

Ваня Милева Последна промяна на 27 юли 2022 в 00:01 12165 0

Първия кандидат за свръхнова, открит от "Джеймс Уеб". (За тези, които са изненадани от "скромните снимки": онези, разноцветните изображения са украсени, оцветени, за да се харесат на публиката. Астрофизиците работят с подобни черно-бели картинки, направени по данни от телескопа). Кредит: Transient Name Server

Инфрачервеният космически телескоп "Джеймс Уеб" откри първия кандидат за свръхнова. Откритото екстремно краткотрайно събитие липсва на изображенията от 2011 г. и се намира в галактика, чиято светлина е пътувала до нас в продължение на 3,2 милиарда години.

Съобщение за откриването на явлението е публикувано на сайта Transient Name Server.

Една от задачите на "Джеймс Уеб" е търсенето и изучаването на експлозии на свръхнови по различни програми за наблюдение. Данните, получени в резултат на тях, са необходими както на астрофизиците за тестване на моделите на механизмите на експлозиите на свръхнови, така и на космолозите, които се опитват да изяснят скоростта на разширяване на Вселената.

Екип от астрономи, ръководен от Майк Енгесер (Mike Engesser) от Института за космически изследвания, обяви откриването на първия кандидат за свръхнова, открит с помощта на космическия телескоп "Джеймс Уеб.

Транзиентът* е открит чрез сравняване на изображения на небето, получени от инструмента NIRCam на "Джеймс Уеб" в близкия инфрачервен диапазон, и архивни изображения на камерата ACS на космическия телескоп "Хъбъл" - той липсва в изображенията през 2011 г., но източникът на радиация е в изображенията, направени през лятото на 2022 г.

*Транзиентът е астрофизично явление с продължителност от части от секундата до седмици или години. Обикновено това са екстремни, краткотрайни събития, свързани с пълното или частично унищожаване на астрофизичен обект. Събитията могат да генерират емисии на всички или определени дължини на вълните както в електромагнитно излъчване, така и в гравитационни вълни. Те могат да изглеждат изключително ярки и могат да се наблюдават на космологични разстояния.

Откритият точков източник на радиация се намира в галактиката SDSS J141930.11+525159.3, за която стойността на червеното отместване z=0,284, което означава, че светлинният импулс е пътувал до Земята около 3,29 милиарда години. Абсолютната звездна величина на транзиента се оценява на -15,5 до -16.

Учените смятат, че този транзиента може да е експлозия на свръхнова, която вече е преминала пика си на яркост, по-нататъшни наблюдения трябва да потвърдят откритието, което също ще помогне да се определи вида на свръхновата. 

Източник: Discovery of Possible Transient in JWST NIRCam Images of SDSS J141930.11+525159.3, Transient Name Server

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !