Джейн Гудол: Да предпазим шимпанзетата от COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 24 април 2020 в 07:23 3880 0

Джейн Гудол. Кредит: Mark Schierbecker, Flickr, CC BY-SA 2.0

Джейн Гудол е постигнала невероятни неща в живота си. Като изследовател тя промени нашето разбиране за шимпанзетата - високо интелигентни животни с уникални култури и близки семейни връзки. Като природозащитник тя е вдъхновила поколения активисти.

Новият документален филм, Джейн Гудол: Надеждата (Jane Goodall: The Hope), съдържа кадри, обхващащи повече от седем десетилетия, включително ранната й работа с шимпанзета в Националния парк Гомб Стрийм в Танзания. Филмът документира дейността на Джейн до 2017 г., като акцентира след това върху преминаването на Гудол към опазването на околната среда.

„Ние сме част от природата“, коментира тя във филма. „Като унищожаваме природния свят, ние унищожаваме собственото си бъдеще.“

Преди пандемията от COVID-19 да затвори границите Гудол е пътувала 300 дни в годината, като е изнасяла лекции пред всякаква публика, срещала е хиляди  ученици чрез младежката си програма „Roots & Shoots“, която се провежда в повече от 60 страни. „Животът, който живея сега, е побъркващ и има моменти, в които мисля, че не мога да продължа повече така“, споделя тя.

Може да видим Гудол в дома й в Борнмут във Великобритания, като препича хляб на ютия в хотелска стая и работи на лаптопа си, докато седи на земята в летището. Тя изглежда притисната от усещането, че времето изтича.

„Мисля, че тази пандемия ще събуди хората“, заяви Гудол по време на пресконференция. Въздействието на разрушаването на околната среда беше поставено на фокус отогнището от 19-те години, казва тя, в резултат на практики, които довеждат различни видове в по-голяма близост един до друг, създавайки възможност вирусите да прескачат от животни на хора.

Известно е, че големите маймуни са податливи на човешките респираторни заболявания. В обиталищата на Гудол за осиротели шимпанзета персоналът носи предпазна екипировка като предпазна мярка срещу COVID-19.

"Спряхме всъщност да следваме шимпанзетата в нашите проучвания", разказва тя. „Имаме само един човек на ден в защитна маска и ръкавици… който не се приближава до шимпанзетата, просто от разстояние, наблюдавайки ги да провери дали има някакъв признак на болестта, и да се надяваме, че няма да попадне на мъртви тела.

Tambako The Jaguar, Flickr, CC BY-SA 2.0

"Това е голямо притеснение, защото ние не можем да защитим всички шимпанзета в Африка и след като вирусът попадне в тях, което се моля да не стане, не знам какво може да се направи."

Но въпреки настоящото състояние на света, тя остава с надежда. „Природата е толкова устойчива. Виждаме, че сега, когато замърсяването от автомобилите и др. е намаляло [поради блокировката по целия свят], въздухът в големите градове е чист “, коментира Гудол.

„Това е другата надежда: че достатъчно хора изведнъж ще разберат как може да бъде без замърсяване и че ще има достатъчно хора, които да убедят политиците си да приемат законодателство, за да се спре замърсяването.“

Това може да е ера на извънредно негативните новини за климата, но за Гудол отчаянието просто не е вариант.

„Ако загубим надежда, тогава може и да се откажем“, отбелязва тя, изнасяйки лекция във филма. "Ако мислим, че няма път напред и че сме обречени, както ни казват много учени, тогава яжте, пийте и се веселете, защото утре ще умрем." Публиката се смее, но тя притиска. "Не трябва да допускаме това да се случи."

„Където и да отида, има млади хора с блестящи очи, които искат да кажат д-р Джейн какво да направим, за да стане този свят по-добър“, споделя тя. „Те… влияят на родителите и бабите и дядовците си. Някои от техните родители може да са в правителството; някои от тях може да са в големи корпорации".

Нейното послание е, че "Надеждата" е в обещанието за колективни действия.

„Надеждата зависи от това, дали ще предприемем заедно действия скоро“, заявява Гудол пред публиката във филма. Достатъчно е "всички, всеки един от нас, всички трябва да направим по нещо малко."

ИзточникJane Goodall: We must protect chimps from being exposed to covid-19, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !