Едно време са почитали пуйките, а не са ги яли

Никола Кереков Последна промяна на 27 ноември 2015 в 08:40 3311 0

Кредит Danita Delimont/Alamy

В Северна Америка, където за пръв път са били опитомени, пуйките в началото не са били отглеждани за храна, а вместо това древните индианци са ги почитали като свещени животни и са ги използвали само при определени ритуали. 

Преди не чак толкова време, археолозите разкопаващи индианско селище на над 1000 г. близо до Доув Крийк, Колорадо, открили масов гроб на пуйки, съдържащи останките на повече от 50 птици, млади и възрастни. Това не било просто купчина кости, остатък от угощения с пуйки. Вместо това, телата са били внимателно подредени в каменен кръг и погребани в основите на малка сграда.

Археолозите смятат, че церемониалното погребение, открито през 2012 г. е стряскащ пример за време, в което много от коренните жители на Северна Америка са ценели пуйките като свещено животно, а не като специално празнично ястие.

"Пуйките били силно почитани животни" сред хората живели в региона Four Corners в Югозападните щати преди между 700 и 2000 години, смята археологът Уилиам Лайп (William Lipe) от Университета на Щата Вашингтон в Пулман. "Перата им са ценени много високо при изработката на одеяла и за други употреби, а птиците са играли важна роля при различни ритуални практики."

Археолози са открили множество церемониални аранжировки с цели пуйки, заедно и с други животни, на различни места в Колорадо, Юта, Аризона и Ню Мексико. Много от тези места са датирани към т.нар. ери Basketmaker II и III, започващи няколко века пр.Хр. и продължаващи до около 750 сл.Хр., както и към периода Пуебло, от 750 г. до около 1500 г. На моменти изглежда, че птиците са използвани в церемонии свързани с изоставяне на т.нар. киви (kivas), важни церемониални сгради, полувдълбани в земята. Други били внимателно поставени под церемониални площадки. Включването и на млади пуйки, които са се излюпили през пролетта предполага, че някои от погребенията са свързани с ритуали за плодородие, вероятно обвързани със засяването на реколтата.

Макар че почитали птиците, тези ранни американци явно не били изкушавани от вкуса на месото им. Преди 1050 г., много малко пуйки са имали следи от клане и останките от пуйки не се откривали често на древни сметища, където се откривали други хранителни отпадъци (въпреки че има следи, че жителите са ядели яйцата на пуйките). "В продължение на много дълго време изглежда хората наистина не искали да ядат тези птици... те били прекалено важни за други цели," обяснява археологът Кайл Боцински (R. Kyle Bocinsky) от същия университет.

Не само че ранните индианци Пуебло пропускали богатия източник на протеин, но те изглежда дори са давали на пуйките част от трудно отгледаната царевична реколта. Изследвания на въглеродните изотопи в изкопаните кости от пуйки показват, че много от птиците вероятно са изхранвани основно с царевица от околните ниви. Това означава, "че отглеждането на пуйките било скъпо... става дума за голяма загуба на калории" по време, в което хранителните запаси са били изключително нестабилни, твърди Боцински. Само три възрастни пуйки могат да изядат толкова царевица, колкото един човек на година, изчислява научния екип воден от Лайп и Боцински в статията публикувана в American Antiquity.

На определен етап, обаче, индианците Пуебло започнали да ядат свещените птици и учените се опитват да разберат защо. Един от отговорите може да е, че те са изразходили по-голямата част от другите си източници на месо, особено елените. На някои археологически обекти, започват да се появяват кости на пуйки в отпадъците от храна горе долу по времето, когато останките от други животни започват да изчезват. Културните промени вероятно също са изиграли роля, като контактите между различните групи са довели до разпространението на нови идеи и практики. Ожесточените конфликти също може да са повлияли, като за ловците е станало прекалено опасно да предприемат дълги експедиции за дивеч. Каквито и да са причините, коментира Боцински, "към средата на 11-ти век има значителен преход от това да е пълно табу да ядеш пуйки до широкомащабно отглеждане и консумация на птиците."

Все пак, пуйките никога не загубили ритуалната си важност за обществата на Пуебло индианците, смятат учените. И до днес, птицата носи символична стойност сред племената свързани с тези ранни индианци, а перата от пуйка продължават да бъдат важни в много ритуални практики.

Учените отбелязват също, че всеки, който се наслаждава на пуйката си за Деня на благодарността, трябва да благодари на ранните заселници в Северна Америка, които са спомогнали за създаването на закръглените, сочни птици, които се озовават на трапезите на много американци днес. Преди около 2 хилядолетия, хората живеещи на територията на съвременно Мексико и Югозападните щати са били първите, които са опитомили пуйките. Испански пътешественици след това пренесли мексиканските пуйки до Европа. Тук, фермерите развили още по-едри питомни породи, които след това били пренесени обратно до Северна Америка - и в крайна сметка те се превърнали в пуйките, които са съществена част от ежегодната празнична трапеза за Деня на благодарността. 

По материали от: Science DOI: 10.1126/science.aad7492

Източник: Science Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !