29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Едрата шарка е отскоро и не е виновна за масовото измиране на индианците (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 декември 2016 в 09:00 119561
Вирусът на едрата шарка Chordopoxvirinae. Кадър от компютърна анимация (framepool.com).

Патогенът на едрата шарка (вариола) е много по-млад, отколкото се мислеше преди това.

Въз основа на генетичния анализ на вирус на едра шарка от XVII век, учените определят, че прародителят на вируса на едрата шарка е на не повече от 80-те години на XVI век.

Това подлага на съмнение твърденията, че причината за масовото измиране на местното население в Централна Америка е заразяване с едра шарка, внесена от европейците, споделят изследователите пред ЕurekАlert!.

В криптата на литовската църква миналата година е открита мумията на дете, починало през XVII век от едра шарка. Международен екип са намерили в него най-старите известни образци на вируса на едрата шарка Variola major и са разкодирали ДНК на вируса. Генетичният анализ на патогена хвърля светлина върху историята и развитието на огнищата на инфекция. 

Това ново генетично изследване от международен екип от учени, включително от Университета Макмастър (Канада), Университета на Хелзинки (Финландия), Университета на Вилнюс (Литва) и Университета на Сидни (Австралия) е публикувано в списание Current Biology

Вариолата е едно от най-разрушителните вирусни заболявания някога сполетявали човечеството. Едрата шарка, предизвикала смъртта на между 300 и 500 милиона души по целия свят, е първата човешка болест, ликвидирана чрез ваксинация.

Смята се, че едрата шарка се е появява преди хиляди години в Древен Египет, Китай и Индия. Например предполага се, че фараонът Рамзес V, починал през 1145 пр.н.е., е страдал от едра шарка. 

Ръката на мумията на детето, от която е извлечена ДНК на вируса на едрата шарка. Снимка: Kiril Cachovski of the Lithuanian Mummy Project, 2015

За да проучат по-добре еволюцията на едрата шарка, учените извлекли фрагменти ДНК от частично мумифицираните останки на литовското дете, починало от едра шарка между 1643 и 1665 година. По това време е имало няколко огнища епидемии от едра шарка в цяла Европа. Учените са успели да реконструират от ДНК един от най-старите вирусни геноми досега.

Изследователите сравняват възстановения геном със съвременни образци от 1940 до 1977 г. Проучването показа, че еволюцията на вируса на едрата шарка настъпила много по-късно, отколкото се смяташе по-рано. Въз основа на анализа, учените определят, че прародителят на вируса на едрата шарка е на не повече от 1580 година.

Това подлага на съмнение, според учените, твърденията, че причината за масовото измиране на местното население в Централна Америка е заразяване с едра шарка, докарана от испанците. За тази цел, споделят изследователите пред ЕurekАlert!, трябва внимателно да се изследват останките на тези, за които се твърди, че са починали от едра шарка и погребани в Централна и Южна Америка.


+ 1
- 0
И ще разправяте после че няма смисъл от погребалните ритуали. Така даже в смъртта си можеш да дадеш живот на други.

Не че дедо ви поп има намерение да чака толкова де. Съгласието за трансплантация дава по-непосредствени възможности.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.