Едва ли подозирате, колко много животни могат да се смеят (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 11 май 2021 в 00:01 4339 0

„Тази работа показва добре как един феномен, смятан някога за особено човешки, се оказва тясно свързан с поведение, споделено с видове, отделени от хората от десетки милиони години“, отбелязва професорът от UCLA Грег Брайънт. Кредит: Unsplash / CC0 Public Domain

Отдавна се знае, че някои видове животни показват нещо сходно на човешкия смях. Но ново изследване показва, че това поведение се среща поне при 65 вида.

Човешкият смях е малко загадъчна част от нашата еволюция. За еволюционните учени е ясно, че смехът е част от жестовете, с които показваме, че имаме приятелско отношение. Но как еволюира смехът? И само хората ли го правят?

Не е така - животните също се смеят, отбелязват изследователите.

В нова статия, публикувана в списание Bioacoustics, приматологът от Калифорнийски университет, Лос Анджелис Саша Уинклер (Sasha Winkler) и професорът по комуникация Грег Брайънт (Greg Bryant), също от UCLA разглеждат по-отблизо феномена на смеха в животинското царство .

Двамата учени преглеждат съществуващата научна литература за поведението на играта на животните, търсейки споменавания на вокални игрови сигнали - или нещо, което може да се смята за смях.

Те откриват такова поведение на вокална игра, документирано при поне 65 вида. Този списък включва различни примати, домашни крави и кучета, лисици, тюлени и мангусти, както и три вида птици, включително папагали и пойни врани.

„Тази работа показва добре как един феномен, смятан някога за особено човешки, се оказва тясно свързан с поведение на видове, отделени от хората от десетки милиони години“, отбелязва Брайънт.

Изследователите се опитват да разберат дали записаните вокализации на животните са шумни или мелодични, силни или тихи, високи или ниски, кратки или дълги, единичен сигнал или ритмичен модел - търсейки някакви характеристики на звуците на смеха.

Съществува много документация за езика на тялото, основан на играта при животните, особено при примати и кучетата, отбелязват изследователите.

Тъй като това, което представлява "игра" в голяма част от животинското царство, е грубо и може да наподобява бой, звуците на играта могат да помогнат да се подчертае, че това не е нападение по време на такива физически моменти, се казва в статията.

„Когато се смеем, често предаваме на другите информацията, че се забавляваме, а също така каним и други да се присъединят“, обяснява Уинклер. "Някои учени предполагат, че този вид вокално поведение се споделя между много животни, които играят, и като такъв, смехът е нашата човешка версия на еволюционно стар сигнал за вокална игра".

Докато Уинклер и Брайънт казват, че по-нататъшното наблюдение и изследванията на вокализациите биха били ползотворни, те също така отбелязват, че такива наблюдения могат да бъдат трудни за постигане в дивата природа, особено за животни, които издават по-тихи звуци.

Авторите смятат, че като се изследва това поведение у други видове, по този начин се хвърля светлина върху формата и функцията на човешкия смях, а това ни помага да разберем по-добре еволюцията на човешкото социално поведение.

Справка: Sasha L. Winkler et al. Play vocalizations and human laughter: a comparative review, Bioacoustics (2021). DOI: 10.1080/09524622.2021.1905065

Източник: Animals laugh too, analysis of vocalization data suggests, Jessica Wolf, University of California, Los Angeles

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !