Експериментално лекарство за отслабване чупи рекорд според клинични проучвания

Ваня Милева Последна промяна на 16 май 2022 в 00:01 17880 0

отслабване

Експериментално лекарство, което е клинично изследвано за ефектите му върху телесното тегло при хора със затлъстяване и наднормено тегло, е довело до рекордна загуба на тегло за участниците в изпитването - наравно с хирургичните възможности, съобщава компанията, произвеждаща лекарството.

Тирзепатид (Tirzepatide), разработен от американската фармацевтична компания Eli Lilly and Company (Lilly), се прилага с инжекция веднъж седмично, която стимулира загубата на тегло, като имитира ефектите на естествените хормони, наречени инкретини. Тези хормони понижават кръвната захар след хранене, освен че регулират метаболитните процеси, свързани с храносмилането.

В случай на тирзепатид, който все още не е наличен на пазара в очакване на по-нататъшно клинично проучване, лекарството е синтетична комбинация от два конкретни инкретина, наречени GLP-1 (глюкагоноподобен пептид-1) и GIP (глюкозо-зависим инсулинотропен полипептид ).

Хормонът GLP-1 е в основата на лекарството против диабет семаглутид, което е одобрено в САЩ като лекарство за отслабване през 2021 г.. То е първото одобрено от FDA ново лечение за намаление на теглото.

Това одобрение е дадено на база резултатите, описани като „промяна на играта“ в средствата за отслабване, но изглежда, че формулировката на тирзепатид – благодарение на добавянето на GIP заедно с GLP-1 – може да покаже още по-добри резултати.

 Във фаза 3  на текущото клинично изпитване SURMOUNT-1, изследващо ефектите на тирзепатид, са включени 2539 участници с наднормено тегло или затлъстяване (с по едно свързано с теглото заболяване, но без диабет тип 2).

Участниците са получавали тирзепатид или плацебо в продължение на 72 седмици, спазвайки диета с намалени калории и с повече физическа активност.

Тирзепатид е прилаган в една от три различни дози (5, 10 или 15 милиграма в седмичната инжекция), но и при трите групи са наблюдавали значителни нива на загуба на тегло по време на проучването.

При участниците с най-високата доза (15 mg) се наблюдава средно намаляване на теглото с 22,5 процента от телесното си тегло (24 kg), докато дозата от 10 mg постига 21,4 процента загуба на тегло (22 kg) и при 5 ​​mg се наблюдава 16% намаление на телесното тегло (16 kg).

За сравнение, контролната група, получавала плацебо, е загубила само 2,4% от телесното си тегло (2 kg). Преди това опитите за загуба на тегло с семаглутид са средно около 17 процента загуба на тегло.

"Тирзепатид е първото изследвано лекарство, което осигурява средно повече от 20 процента загуба на тегло в трета фаза на клинично проучване", коментира лекарят-клиницист Джеф Емик (Jeff Emmick), вицепрезидент по разработването на продукти в Lilly.

Въпреки че резултатите все още не са минали партньорска проверка, компанията Lilly заявява, че ще бъдат представени за такова разглеждане в бъдеще. Междувременно проучването продължава, заедно със свързаните изпитания SURMOUNT, резултатите от които се очаква да бъдат обявени през 2023 г.

Не за всеки обаче тирзепатидът показва добри резултати. Докато усреднените резултати за загуба на тегло изглежда леко превъзхождат терапията със семаглутид и са приблизително наравно с това, което пациентите могат да очакват от бариатричната хирургия, някои участници, получили тирзепатид, са имали нежелани ефекти.

В зависимост от дозата, до една трета от групата на тирзепатид е имала гадене, а също така диарията е била относително честа (за 18,7–23 процента от участниците). Някои хора също са имали повръщане и запек, въпреки че си струва да се отбележи, че само малък процент от участниците са напуснали проучването поради тези ефекти.

Още една потенциална бариера пред стомашното приемане на тирзепатид е въпросът за цената – ако приемем, че последващите резултати от изследвания убедят FDA да одобри лекарството за пациенти със затлъстяване. (Лекарството вече е изпратено за регулаторен преглед за лечение на диабет.)

Както други отбелязват, семаглутид – продаван като лекарство за отслабване под търговската марка Wegovy от датската фармацевтична компания Novo Nordisk – се продава за над 1300 щатски долара на месец и много малко пациенти могат да си позволят толкова скъпо лекарство, особено когато лекарства като това рядко се покрива от здравното осигуряване.

Ако тирзепатид следва подобна ценова стратегия – при очакваното, но все още несигурно бъдещо пускане – това може да е още един случай на потенциално блестящо, променящо живота лекарство, което много хора за съжаление няма да могат да купят.

„Самите лекарства изглеждат страхотни, но Wegovy е скъп, а вероятно и другите ще бъдат", заявява пред Gizmodo изследователят по невронауки и затлъстяване Стефан Гюйенет (Stephan Guyenet).

Впечатляващите резултати от тези лекарства все пак предполагат, че скоро може да сме в състояние да се промени терапията на затлъстяването – сложна и вредна епидемия, която трудно се поддава на контрол от десетилетия.

Ако успеем да реализираме това обещание и да осигурим справедлив достъп до това ново поколение лекарства срещу затлъстяването, можем да подобрим здравето на милиони хора по света, казват изследователите.

„Продължаващото разработване на тирзепатид и подобни агенти може да предвещава сериозна промяна в лечението на затлъстяването, подобно на това как контрола на холестерола и сърдечните заболявания се трансформира от появата на лекарства със статини и как контролът на ХИВ се трансформира от антиретровирусни лекарства."

Източник: Experimental Drug Breaks Record For Weight Loss in Latest Clinical Trial Results, Science Alert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !