30 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Екстази помага в борбата с алкохолизма

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 август 2019 в 00:08 24530
Снимка: Pexels

Екип учени от Имперския колеж в Лондон (Imperial College London), ръководен от психиатърът нарколог Бен Сеса (Ben Sessa), откри, че алкохолизмът може да се лекува успешно, като се дава на пациенти MDMA, известно още като екстази, съобщава The Guardian

Употребата, притежанието и производството на екстази в момента са незаконни в повечето държави. В България то е в Приложение 1, което означава, че е „забранено за приложение в хуманната медицина“.

Според учените е това първото подобно проучване, посветено на анализа на употребата на веществото MDMA от фармакологичната група на амфетамините в борбата срещу алкохолизма. Експерименталното лечение, което продължи осем седмици и вече показа своята ефективност и безопасност, бе преминато от 11 души. Пациентите с алкохолна зависимост получават MDMA - заедно с психотерапия - само през третата и шестата седмица.

„В резултат на това имаме петима души, които са спрели да пият, както и петима пациенти, които пият по една или две алкохолни напитки седмично“, заяви Сеса.

Само при един пациент се наблюдава рецидив. Трябва да се отбележи, че във Великобритания например 80% от пациентите, които се лекуват от алкохолна зависимост по традиционни методи, отново започват да злоупотребяват с алкохол в следващите три години след лечението.

Освен това по време на тестовете не е имало физически или психологически странични ефекти от приема на MDMA, уверяват специалистите.

Както обясняват учените, алкохолната зависимост е свързана най-вече с травма, най-често в детството. А MDMA избирателно потиска страха от болезнени спомени и ги „омекотява“ - пациентът може да мисли и да разсъждава за неприятните събития от миналото и да ги приема по-спокойно.

Според нарколога Сеса това прави MDMA „идеалното лекарство за психотерапия“. 

Той коментира и предразсъдъците и страховете, свързани с приема на наркотика: „Учените знаят, че това не е опасно. Журналистите на в. "Сън" са убедени, че екстазито е опасно, тъй като малкият брой хора, починали поради този наркотик, попадат на тяхната първа страница", заяви Сеса.

Скоро специалистите планират да потвърдят резултатите си по време на проучвания с контролна група, чиито членове ще получат плацебо вместо MDMA.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.