Електронните отпадъци може да достигнат 75 млн тона годишно до 2030 г.

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 юли 2020 в 00:05 3815 0

Кредит pixabay

Нов доклад съобщава, че количеството изхвърлени електронни устройства на планетата нараства значително. 

През 2014 г. общото количество изхвърлена електроника в света е 44,4 милиона тона - устройства на батерии или зареждащи се от мрежата като лаптопи, смартфони и телевизори. Към 2030 г. се очаква количеството да стане 74,4 милиона тона според доклада Global E-waste Monitor 2020. Това е еквивалентно на около осем пъти теглото на язовира Three Gorges в Китай.

Данните идват от съвместен проект от 2017 г. насам между Международния съюз по телекомуникации към ООН, Международната асоциация за твърди отпадъци и други групи, които следят акумулирането на електронни отпадъци.

Очаква се количеството електронни отпадъци през 2030 г. да е почти двойно на 2014 г. - 74,7 срещу 44,4 милиона тона. Реално събраните данни са показани в тъмно синьо на фигурата, а предвижданите - в светло синьо. Тези цифри се основават на изчисленията за глобалното потребление на електроника, както и на симулация, отчитаща продажбите и продължителността на живота на продуктите. Предвидените количества за 2020 г. и следващите години не взимат предвид възможните икономически последствия от пандемията COVID-19.

Глобално количество електронни отпадъци 2014 г. - 2030 г. Кредит: E. Otwell,  Global E-waste Monitor 2020

По-високото потребление на електроника, както и по-краткият цикъл на живота на много от устройствата, допринасят за бързото повишение. Освен това много голяма част от хората не рециклират безопасно и правилно устройствата си, се отбелязва в доклада. От всички 53,6 милиона тона електронни отпадъци, генерирани през 2019 г., едва 9,3 милиона тона или 17,4% са били рециклирани.

Изхвърлената електроника съдържа опасни материали - като кадмий и живак в лаптопите и смартфоните и охлаждащи химикали, които може да попаднат в околната среда. Електронните отпадъци са и източник на отпадна пластмаса. Още повече нерециклираните електронни отпадъци могат да допринесат за глобалното затопляне, обясняват в доклада, тъй като продължава минното дело и обработката на нови материали, вместо повторно да се използват вече наличните.

Електронните отпадъци съдържат много ценни материали, които могат да се използват отново, като желязо, мед и злато. Стойността на суровините в отпадъка от 2019 г. може да достигне до 57 милиарда долара, но едва около 10 милиарда са събрани чрез рециклиране.

Източник: Science news - Earth’s annual e-waste could grow to 75 million metric tons by 2030

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !